Otthonfelújítási programot mutatott be a DK: 1,5 millió lakás érintett (+videó)

Arató Gergely bemutatta a párt otthonteremtő programját is.

Bemutatta panelprogramját a DK, emellett a párt közölte: aláírásgyűjtésbe kezdenek, tiltakozásul az orbáni infláció és az áremelések ellen. A DK szerint ugyanis a magyarok Orbán Viktor miatt élnek rosszul és amíg ez a kormány marad, addig marad a drágulás is – többek között erről beszélt Arató Gergely, országgyűlési képviselő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A DK otthonfelújítási programjával kapcsolatban a politikus elmondta: ez egy komplex, nagy lakásfelújítási program, amely évente 100 ezer panellakás és 200 ezer más technológiával épült társasház és családi ház komplett mélyenergetikai felújításáról szól.

Fontosnak tartotta jelezni, hogy ezekről a programokról mindig széles körű társadalmi egyeztetéseket és beszélgetéseket rendezzenek, mert így több hasznos információhoz jutnak és további javaslatokat is kapnak az emberektől.

A párt célja, hogy 5 év alatt másfél millió panel és társasházi lakást, valamint családi házat újítsanak fel uniós és hazai forrásokból. Arra a felvetésre, hogy mindezt önrész nélkül terveznék-e megvalósítani, Arató Gergely kifejtette: ennek lenne önrész nélküli része is, amit a magyar költségvetés biztosítana. Hozzátette: ugyanakkor ennek a forrásnak a döntő részét az uniós források tudnák biztosítani.

Elmondta: a helyreállítási alapnak 37 százalékát energetikai, klímavédelmi célokra kell fordítani – ez 2700 milliárd forint –, amely összeget szerinte teljes egészében erre lenne érdemes fordítani – ha egyáltalán megérkeztek volna Magyarországra az EU-s források, és ha a kormányzatnak lenne erre törekvése, de szerinte nincs.

Mint rámutatott, egyszerre kezelnének egy szociális problémát – mert az emberek jelentős része nagyon nehezen tudja kifizetni a rezsijét –, valamint közben érdemi lépéseket tennének annak érdekében, hogy csökkenjen a szén-dioxid hatású gázok kibocsátása.

Hangsúlyozta: az Európai Beruházási Bank számításai szerint a teljes energetikai korszerűsítési program 16 százalékkal csökkentené az ország teljes energiafelhasználását, amely egy rendkívül jelentős mértékű mérséklést jelentene.

„Szeretnénk, hogyha a magyar polgárok nagyon világosan megüzennék azt, hogy nem veszik be Orbán hazugságát! Tudják, hogy a száguldó árakért, az egyre növekvő megélhetési költségekért, azért, hogy a nyugdíjunk és a bérünk veszít az értékéből, Orbán Viktor a hibás, Orbán Viktor a felelős. Azt szeretnénk, hogyha a magyar polgárok világosan kifejeznék azt, hogy elegük van az orbáni inflációból”

– mondta Arató Gergely a DK aláírásgyűjtésével kapcsolatban, hozzátéve, több mint ezer helyen lesznek jelen országszerte, és online is gyűjtik az aláírásokat. Mint mondta, céljuk, hogy minél több aláírást gyűjtsenek.

Arra vonatkozóan, hogy a kormányzó párt a rendkívül súlyos állapotok ellenére is még mindig a lakosság felének élvezi a támogatását, megjegyezte: úgy látja, hogy már a Fidesz-szavazóknak egy jelentős része is az Orbán-kormányt és Orbánt teszi felelőssé az infláció és a száguldó árak miatt.

Videó:

Valódi Hírek