Újabb tornádó csapott le Magyarországra – Kiadták a figyelmeztetést az újabb viharok előtt

Péntek éjfélig lesz érvényben.

Tornádó csapott le Miskolc egyik külvárosi részén szerdán 12 óra 30 perc után – írta az időkép.hu. Az idei évben már ez a negyedik alkalom, hogy földet ért egy felhőtölcsér Magyarországon.

Az elmúlt napokban rengeteg tuba – légörvény, amelyet földetérése esetén tornádónak nevezünk – alakult ki, kedden Óbudán és Tatabánya mellett pedig tornádó is lecsapott. A földet érő felhőtölcsért most a Miskolc délnyugati részén található Komlóstetőn figyelték meg.

Csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és ezúttal az előttünk álló éjszaka sem csökken határozottan a számosságuk – közölték.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz. Ennek a Dunántúl nyugatabbi tájain van alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat égszakadás az időszak végéig.

Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség gyűlhet össze, utóbbira (illetve villámárvízre) elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek.

Jelezték: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Péntek hajnalra döntően erősen felhős vagy borult marad az ég. Érdemben nem csökken a záporok, zivatarok száma, továbbra is több helyen kell számítani rájuk, de hajnalra a Dunántúl nagyobb részén átmenetileg megszűnhet a csapadék. Csak zivatar környezetében fordulhat elő szélerősödés. Ködfoltok is képződhetnek. A hajnali minimumok általában 13 és 17 Celsius-fok között alakulnak.

Pénteken napközben erősen gomolyfelhős időre számíthatunk, jellemzően hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat továbbra is elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki Magyarország egész területére péntek éjfélig.

Elsőfokú, azaz citromsárga riasztást adtak ki egész Magyarország területére. (Forrás/ábra: met.hu)

(met.hu nyomán)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek