Kiütötte a biztosítékot újabb húzásával Pintér Sándor – tovább tiltakoznak a pedagógusok a bosszútörvény ellen

Levelet írt a belügyminiszter.

Mint arról beszámoltunk, kedd délután a kormány az Országgyűlés elé terjesztette a pedagógusokat sújtó státusztörvényt – közölte a Belügyminisztérium.

A tervezet miatt az utóbbi hónapokban heves tiltakozások bontakoztak ki: a tüntetések sorra követték egymást, és szokatlanul durva jelenetek is lejátszódtak a tüntetők és a rendőrség között. A rend őrei a tüntetők erőszakos fellépésére hivatkozva többek között könnygázt és gumibotokat is bevetettek. A Belügyminisztérium alternatív valósága szerint a „baloldal gerjesztette” a megmozdulásokat.

Pintér Sándorék jelezték: a státusztörvénnyel ők mindenkinek csak „jót” akarnak, céljuk pedig az, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok

„szakmai és anyagi megbecsülése javuljon”.

Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet – jegyezték meg.

A tárca azt közölte, a törvénytervezet elkészítését több hónapig tartó egyeztetés – a pedagógusokkal három, a szülőkkel pedig egy online konzultáció – előzte meg. Az is állították, hogy 20 alkalommal történt egyeztetés a szakmai és az érdekképviseleti szervezetekkel, valamint a parlamenti pártokkal is folytattak egyeztetéseket.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője ugyanakkor korábban azt mondta: a május 24-i egyeztetésre az ellenzéki pártok szakértőjeként jutottak be. Számítottak arra, hogy Pintérrel is találkozhatnak. Mint elmondta, a belügyminiszter mindent kommentált, de

a szakértők nem kaptak szót.

Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője most lapunkhoz is eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy Pintér Sándor levelet írt a pedagógusoknak, amelynek célja „megnyugtatni őket”, hogy nem vezetnek be számukra kedvezőtlen intézkedéseket, és a törvény bevezetése „számukra előnyös változásokat hoz”.

„A levél üzenetének nincs köze a valósághoz. Ennek bizonyítására összegyűjtöttük a törvénnyel kapcsolatos, általunk ismert civil, szakmai kritikákat, amelyet honlapunkon és a csatolt dokumentumban olvashatnak. A 20 oldalas dokumentum feketén-fehéren bizonyítja, hogy a levél valótlan állításokat tartalmaz: a törvény nemhogy megoldaná, csak súlyosbítja az oktatás problémáit, rontja a pedagógusok helyzetét, őket

még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza”

– közölte a szervezet szóvivője.

„Nagyon fontos látni, hogy pedagógushiány militáns kezelése érdekében meghozott intézkedések semmilyen tekintettel nincsenek a valódi problémákra, a szülők és diákok jogait is súlyosan sértik. A rémületes állapot megoldása, amelyben nincs, és nem lesz, aki a gyerekeinket tanítsa, még messzebb került – a kormányzat ezt a krízist mindösszesen elhazudni akarja, és a rendőrminisztertől ezeket a félkatonai, agresszív intézkedéseket várja”

– írta Ercse Kriszta, aki azt is jelezte, hogy tételes cáfolatot készítenek majd Pintér Sándor leveléhez is.

Azt ígérték, amikor ezek elkészülnek, újból jelentkezni fognak a részletekkel.

Összefoglalójukban az alábbi kérdésekkel foglalkoztak:

  • „Nincs megoldás a törvénytervezetben az oktatás alapvető problémáira.
  • Nem folytak érdemi tárgyalások.
  • A törvény bevezetése az eddig is alacsony szintű szakmai autonómiát tovább csökkentené.
  • A törvény bevezetése a pedagógusok munkaterheit növelné.
  • A törvény bevezetése tovább csökkentené a szakma vonzerejét.
  • A törvény bevezetése a nevelési-oktatási munka minőségét rontaná.”

Valódi Hírek