Hivatalos: A parlament elé kerül a pedagógusok rémálma, a státusztörvény

Közben óriási badarságokat beszél Pintér minisztériuma.

Kedd délután a kormány az Országgyűlés elé terjesztette a pedagógusokat sújtó státusztörvényt – közölte a Belügyminisztérium.

A tervezet az utóbbi hónapokban heves ellenállást váltott ki: tüntetések követték egymást, amelyek durva balhékba torkollottak a tüntetők és a rendőrség között. Utóbbi az tüntetők erőszakos fellépésére hivatkozva könnygázt is bevetett.

A Belügyminisztérium alternatív valósága szerint a „baloldal gerjesztette” a megmozdulásokat,

és szerintük a pedagógusok béremelésének útjában is ők állnak.

Pintér Sándorék úgy vélik, az státusztörvény azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon. Hozzátették: aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet.

A törvénytervezet elkészítését több hónapig tartó egyeztetés, és a pedagógusokkal három, a szülőkkel pedig egy online konzultáció előzte meg – állítja a tárca.

Sőt elmondásuk szerint összesen 20 alkalommal történt egyeztetés a szakmai és az érdekképviseleti szervezetekkel, valamint a parlamenti pártokkal. Az egyeztetések során beérkezett érdemi javaslatok jelentős részét befogadták.

Közölték: a tárca többször egyeztetett a törvénytervezetről a pedagógus szakszervezetekkel,

  • a Nemzeti Pedagógus Karral,
  • a Köznevelés-stratégiai Kerekasztallal,
  • az Országos Köznevelési Tanáccsal,
  • az Országos Diáktanáccsal,
  • a Klebelsberg Központtal,
  • a Nagycsaládosok Országos Egyesülete,
  • a Nemzeti Ifjúsági Tanács,
  • a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége,
  • z Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége,
  • a Megyei Jogú Önkormányzatok Szövetsége képviselőivel.

Hozzátették: a törvényjavaslat véleményezésében részt vett a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház is.

A Belügyminisztérium szerint az előzetes egyeztetésre a baloldali pártok képviselői eleve azzal a kijelentéssel érkeztek, hogy „nem egyeztetésre jöttek”, érdemi javaslatok helyett provokatív nyilatkozatokat tettek, agresszív követeléseket adtak elő.

A Belügyminisztérium közleménye azért is érdekes, mert több egybehangzó elmesélés szerint a a diákok például szóhoz sem juthattak a státusztörvény miatt összehívott tárgyaláson. Az ő álláspontjukat a Demokratikus Koalíció képviselője, Barkóczi Balázs olvasta fel.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője korábban elmondta, hogy a május 24-i egyeztetésre az ellenzéki pártok szakértőjeként jutottak be. Számítottak arra, hogy Pintérrel is találkozhatnak. A belügyminiszter mindent kommentált, de a szakértők nem kaptak szót.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek