Pintér Sándor farkasszemet nézett a pedagógusokkal, a diákokkal és az ellenzékkel (+videó)

A tárgyalás célja a pedagógusok elleni bosszútörvény visszavonása volt.

Szerdán a pedagógusok, a diákok és az ellenzéki pártok képviselőivel tárgyalt Pintér Sándor a bosszútörvényként elhíresült pedagógusi státusztörvényről. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a találkozóra meghívott szereplők.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy közösen eljuttattak egy állásfoglalást a Belügyminisztériumnak. Erre azonban szerinte semmilyen fogadókészség nem mutatkozott a kormányzati oldalról.

Szabó Tímea arról beszélt: nem a bosszútörvényről jöttek egyeztetni, hanem azért, hogy a kormány visszavonja a javaslatot. A béremeléshez szerinte nincs szükség a státusztörvény módosítására, és a pedagógusok jogfosztására.

A DK a tárgyalást megelőzően kedden megüzente, hogy nem tekintik törvényi alapnak Pintérék javaslatát. A párt a szerdai Belügyminisztériummal történt egyeztetéssel kapcsolatban már a meghívásnál kiemelte, hogy csak akkor vesznek részt az eseményen, ha

szakmai, civil-, illetve diákszervezetek képviselőivel jelenhetnek meg

– hangsúlyozta Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter a szerdai online sajtótájékoztatóján.

A DK szerint a közoktatásban is érvényesülnie kell a „semmi rólunk nélkülünk” elvének. Ezzel szemben a oktatás szereplői eddig csak diktátumot kaptak a kormánytól, pedig párbeszédre lenne szükség. Olyannyira, hogy a Barkócziékkal megjelent civil szakértők üzenettel készültek Pintér Sándornak, de

végül nem kaptak szót

– derült ki a sajtótájékoztatón.

Státusztörvény, megfélemlítés, elbocsátás, könnygáz – sorolta a kormány eszközeit a DK politikusa. Holott az oktatásban résztvevők jövője a tét. Mivel a civil résztvevőkkel nem folytat párbeszédet a kormány, ezért a Demokratikus Koalíció sem tárgyal a státusztörvényről – összegezte a helyzetet Barkóczi.

„A bosszútörvény nem a magyar közoktatás megújításához, hanem

annak teljes szétveréséhez vezet”

– fogalmazott a politikus.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője elmondta, hogy az egyeztetésre az ellenzéki pártok szakértőjeként jutottak be. Számítottak arra, hogy Pintérrel is találkozhatnak. A belügyminiszter mindent kommentált, de a szakértők nem kaptak szót.

„Úgy látszik, itt ez a működési rend”

– mondta Nagy, aki szerint Pintér is érezte, hogy kínos a helyzet. Végül közölte, hogy lesz

egy újabb kör szakmai egyeztetésre,

ezt kíváncsian várja a szakszervezet.

A PDSZ ügyvivője hozzátette: ha ez úgy zajlik majd, hogy a kormány emberei a státusztörvénytől nem lesznek hajlandóak visszalépni, illetve badarságokat fognak beszélni, akkor sok illúziójuk nem lesz. Tudjuk, hogy a köznevelési törvényben van a bértáblánk, ahhoz kellene hozzányúlni – mondta Nagy Erzsébet.

Az aHangon 27 ezer aláírás gyűlt össze a pedagógusokat sújtó bosszútörvény ellen. Ezen felül közel 5 ezer pedagógus vállalta névvel, hogy a státusztörvény hatálya alatt nem veszik fel a munkát – osztotta meg Nagy Erzsébet.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke kifejtette, hogy végre láthatták a belügyminisztert, és ennél tovább nem is juthattak. Megköszönték a 6 demokratikus ellenzéki pártnak, hogy jelen lehettek a tárgyaláson. A magyar társadalomnak azt üzenik, hogy nem adják fel, és nem hajlandóak félni.

Az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront képviselői is jelen voltak a tárgyaláson:

először látták Pintért mosolyogni,

bár nem esett jól nekik, hogy ez az ő kárukra történt.

Elmondjuk, hogy a törvénytervezet minden pontja sérti a tanárok és a diákok jogait. Mi nem rendet akarunk bontani, mi megoldásokat szeretnénk. Május 30-án a Sándor-palota előtt Novák Katalint fogjuk felszólítani, hogy ne írja alá a státusztörvényt

– jelentette ki az ADOM Diákmozgalom képviselője.

Pintér ígéretet tett a tárgyalások folytatására, de ha továbbra is ilyen hangnemben fognak zajlani a megbeszélések, akkor köszönik, nem kérnek belőle – tette hozzá az Egységes Diákfront képviselője.

A szülők képviseletében és a Tanítanék Mozgalomtól is érkeztek szakértők az ellenzéki pártok révén.

Kifejtették: a mai magyarországi oktatás elfogadhatatlan. A Tanítanéktól Pilz Olivér kiemelte, hogy a tárgyalásokon csak a Nemzeti Pedagógus Kar kapott szót. A szervezet elnöke szerint „elfogadhatóbbá” vált a törvény. Ez a Tanítanék olvasatában azonban azt jelenti, hogy

nem elfogadható.

Azért érkeztek a tárgyalásra, hogy ennek az álláspontnak óriási társadalmi támogatottsága van. Jelen vannak a demokratikus ellenzék, a diákok, valamint a pedagógusok képviselői, hiszen ők tudhatják a legjobban, hogy ez a törvénytervezet jó vagy sem – mondta Pilz.

A sajtótájékoztatót a DK a Facebook-oldalán is közvetítette, amelyet alább lehet megnézni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek