Szijjártó Péter váratlanul vallott: Az EU-ban titokban odamennek hozzá, és könyörögnek neki

Mik ki nem derülnek!

Szijjártó Péter szerint nem szabad hinni a transzatlanti világ liberális politikai és médiavilágának. „Jól látható, hogy a globális többség, Magyarországhoz hasonlóan, mielőbb békét akar Ukrajnában” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a Mathias Corvinus Collegium Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján közölte, hogy a második világháború vége óta most szembesült Európa a legsúlyosabb biztonsági és gazdasági kihívásokkal. Hozzátette, hogy a háború kiterjedésének kockázata magasabb, mint valaha, miközben a kontinens lakosai nem felelősek az orosz-ukrán konfliktus kirobbanásáért.

A „békepárti többségről” elmondta:

„Nincsen olyan külügyi tanácsülés, amely előtt legalább néhány kolléga ne jönne oda hozzám, hogy ugye, Péter, ki fogtok tartani, ugye kemény leszel, ugye nem fogod engedni.”

Hozzátette:

„Majd mikor elmondom magamét a külügyi tanácson, akkor

kapom egyből az sms-t az emojival,hogy szuper.”

Ugyanakkor elmondta:

„Az más kérdés, hogy vannak európai politikai vezetők, akik egyre súlyosbodó háborús pszichózisban szenvednek (…) Azt is világossá kell tennünk, hogy ez nem az európai emberek háborúja, viszont minden európai ember fizeti ennek a háborúnak az árát”

Meglátása szerint az Európai Unió „szankciós hisztériába” lovallta bele magát. Úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok fegyverszállítási versenyt provokál az országok között.

A tárcavezető szerint az EU versenyképessége „meredeken bezuhant”,

az energia ára többszöröse

az Egyesült Államokban és Kínában fizetendőnek – akiknek egyébként nagy mennyiségben rendelkezésükre állnak fosszilis energiaforrások. Az amerikai inflációcsökkentő törvény előnybe hozza a hazai cégeket, míg a brüsszeli bürokrácia olyan döntéseket erőltet, amelyek „rosszak minden európai vállalat számára” – vélekedik a külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány már többször hangoztatta, hogy az uniós szankciók nem segítik a háború lezárását, Szijjártó szerint az intézkedések károkat okoztak az európai gazdaságnak.

„Egy évvel, három hónappal, két héttel a háború kitörése után, a tizenegyedik szankciós csomag vitája közben szerintem mindenki számára világos, hogy a szankciók bevezetéséhez társított két célkitűzésből mindkettő kudarcot vallott”

– fogalmazott a tárcavezető.

Elmondása szerint a nyugat-európai politikusok szét akarják választani az európai és a kínai gazdaságot, pedig a legnagyobb vállalatok vezetői folyamatosan azt kérik a magyar kormánytól, hogy

győzzék meg a kínai beszállítóikat a helyi beruházásokról.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek