Kulcsfontosságú bejelentést tett Varga Mihály: Így számolnak a nyugdíjakkal 2024-re

Ismertette a jövő évi költségvetés részleteit.

Varga Mihály kedd délelőtt átadta a 2024-es költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, a tervezet egy védelmi költségvetés, amelynek összeállításában szerepet játszott a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktus. Hozzátette, a kormány egyik célja az eddig elért eredmények fenntartása.

Mint mondta, május 19-én már a Költségvetési Tanács elé került a dokumentum. A tanács ajánlások mellett támogatta a tervezetet, a kormány pedig megfontolta a KT javaslatait, és kiegészítette a dokumentumot.

A tárcavezető közölte, jövőre visszatérnek a fenntartható növekedési pályára, folytatják a gazdasági „felzárkózást”.

Megosztotta, hogy

6 százalék körüli inflációt

és 4 százalékos GDP-növekedést terveznek. Elmondása szerint az államháztartás hiánycélja 2,9 százalék.

A Rezsivédelmi Alap összege 1360 milliárd forint lesz, amely Vargáék szerint a családok, az állami szervek és a vállalatok energiakifizetéseit fogja segíteni. Az Európai Bizottság korábban javaslatot tett a rezsivédelmi intézkedések mérséklésére. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető kifejtette, hogy a bizottságnak szerinte nincs jogosultsága az intézkedések kivezetésére.

A Honvédelmi Alap keretösszege 1310 millió lesz, a honvédelmi kiadások pedig meghaladják majd a GDP 2 százalékát. A migráció elleni védelemre jövőre 650 milliárdot szán a kormány – ismertette Varga.

Megmarad a 4 gyermeket nevelő édesanyák szja-mentessége, valamint a 25 év alattiak adómentessége. Családtámogatásra 3307 milliárd forint fog rendelkezésre állni – közölte a pénzügyminiszter.

A nyugdíjellátások összege 6542 milliárd forint lesz,

a 13. havi nyugdíjra 449 milliárdot szánnak,

valamint 20,5 milliárdra rúg majd a nyugdíjprémium kifizetések összege – mondta a tárcavezető.

Varga Mihály a béremelésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány mindent megtesz az uniós pénzek hazahozataláért.

Az extraprofitadóval kapcsolatban megosztotta: háború idején elvárható, hogy a jobban teljesítő ágazatok nagyobb mértékben járuljanak hozzá a kasszához. Elmondása szerint megkezdik az extraprofitadó kivezetését. Arról azonban nem szólt, hogy tavaly a kormány ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy jövőre már nem élnek a különadókkal.

Kövér László ismertette, hogy a zárószavazás a tervezettel kapcsolatban július 7-én esedékes.

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek