Csúnyán ráfázhatnak Orbánék: Történelmi lépésre szánta el magát az EU a magyar kormány ellen

Ilyenre még nem volt példa.

Az Európai Parlament képviselői és a diplomaták egyre nagyobb nyomást alkalmaznának, annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy Magyarország 2024 júliusában átvegye az Európai Tanács soros elnöki tisztségét.

A Portfolio arról írt, hogy az Európai Parlamentben már készül egy állásfoglalás, amelyben hangsúlyozzák: a jogállamisági aggályok miatt nem támogatják, hogy az Orbán Viktor vezette kormány vegye át az EU-tagállamok képviseletét.

A legnagyobb frakciók támogatják az indítványt és már az uniós ügyekért felelős miniszterek is tárgyalják a magyar kormány elleni fellépést – hívták fel a figyelmet.

Így az EP rövid időn belül elfogadhatja azt az állásfoglalását, amely felszólítja az Európai Bizottságot és Tanácsot, hogy

ne engedjék, hogy Magyarország töltse be az EU soros elnökségét 2024 második felében.

Indoklásuk szerint Orbán Viktor miniszterelnök

  • „egyéni szabadságjogok elleni támadásai,
  • a jogállamiság semmibe vétele
  • és az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióról szóló jelentések miatt”

a budapesti vezetés nem alkalmas az uniós tagállamok közös képviseletére az elnökség részeként.

A Politico arról számolt be, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek már egyeztetnek arról, hogy megvizsgálják a magyar elnökség elhalasztását, ezzel jelezve, hogy

hajlandóak lépéseket tenni az Orbán-kormánnyal szemben.

Petri Sarvamaa, a néppárti frakció költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivője aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e betölteni a szerepet, mivel nem tartja be az uniós jogot.

Sarvamaa egyébként tagja volt az EP-szakbizottság budapesti delegációjának is, amely súlyos jogállamisági kritikákat fogalmazott meg az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatban, valamint kritizálták a kormányt a versenyt korlátozó, a külföldi tulajdonú cégeket érintő jogalkotás és adópolitika miatt.

Magyarország az uniós jog számos ponton való megsértése miatt alkalmatlan a 2024-es soros elnökség betöltésére. Az Európai Parlament főbb pártjai által támogatott állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország hitelességét a feladat ellátásában, mivel nem tartja be az uniós jogot és az EUSZ 2. cikkében foglalt értékeket – figyelmeztettek az EP-képviselők.

A hírek szerint már a héten szavazásra bocsátják az EP állásfoglalását, amelyben felszólítják az uniós kormányokat, hogy haladéktalanul találjanak megoldást a magyar elnökség problémáira, és emlékeztetik őket, hogy a Parlament megfelelő intézkedéseket hozhat, ha nem születik megoldás.

A magyar kormány képviselői visszautasították a vádakat, hátsó szándékkal vádolják az EP-képviselőket, és közölték, elkötelezettek Magyarország soros elnöksége mellett.

A fentieken túl, a magyar kormányt rendszerszintű korrupcióval vádolják, és elítélik a kabinetet az EU-ellenes kampányok miatt is, amelyek célja, hogy eltereljék a figyelmet a jogállamisággal kapcsolatos ügyekről. Egyes képviselők pedig annak adtak hangot, hogy

a tanácsi szavazati jog felfüggesztésével járó hetedik cikk szerinti eljárást is lefolytatnák Magyarországgal szemben.

Valódi Hírek