Kirúgták a szekszárdi fideszes polgármestert, péntektől nem vezetheti a várost

Kimondták az összeférhetetlenségét.

A szekszárdi képviselő-testület csütörtöki ülésén felmentette a polgármesteri tevékenység alól Ács Rezsőt, a település kormánypárti vezetőjét – tudta meg a 24.hu az ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióvezetőjétől, Bomba Gábortól. Erre azért volt szükség, mert a városvezető az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács elnöki tisztségét is ellátta 2017-től, amiért havi 300 ezer forintos jövedelemre tett szert polgármesteri fizetésén túl.

Az önkormányzati törvény szerint a polgármesteri tevékenységgel összeférhetetlen a feladat, a polgármesternek 30 napja lett volna a törvényen kívüli helyzet megszüntetésére, azonban nem tett így. Éppen ezért a képviselő-testület csütörtökön megszüntette a polgármester jogviszonyát.

A városvezetői feladatokat mostantól mostantól Gyurkovics János alpolgármester látja el a választásokig. A Fidesz-többség által a parlamentben elfogadott friss törvény szerint a választásokig tartó egy évben nem lehet időközi választásra sort keríteni.

A döntést az információk szerint nem csupán az ellenzéki képviselők, hanem a fideszesek is támogatták. A városvezetőnek egyébként 5 napja van arra, hogy bírósághoz forduljon jogorvoslatért, azonban vajmi kevés esélye van a sikerre, ugyanis a törvény világosan kimondja, hogy a polgármesteri tisztség mellett nem lehet más kereső foglalkozása a településvezetőknek.

Korábban már írtunk róla, hogy fogy a levegő Ács Rezső körül. Amikor Szekszárd jegyzőjének menesztéséről döntött, a teljes Fidesz-frakció egyként tiltakozott a polgármesterr döntése ellen.

Valódi Hírek