Alföldi Róbertnek adott igazat a bíróság: A rendező elárulta, miért követelt kártérítést

Hosszú idő után megtörte a csendet.

Alföldi Róbertnek nézeteltérése támadt egy hírportállal, mert az megsértette a jó hírnévhez való jogát. A Jászai Mari-díjas magyar színész-rendező most elárulta, pontosan mekkora összeg kifizetésére kötelezték a portált, illetve arról is beszélt, miként látja ma a színház helyzetét.

Mint ismert Alföldi gyakran nyilvánított véleményt politikai kérdésekben, azonban az utóbbi időben már visszavonult a közélettől. Mint mondta, ez a választások óta van így. Úgy látja, már nincs értelme, hogy elmondja véleményét. Hozzátette, amikor egyes társadalmi kérdésekben állást foglalt, akkor beleadott mindent, de – mint fogalmazott – rájött arra, hogy

már nem tud többet tenni.

Alföldi Róbert tíz éve búcsúzott a Nemzeti Színház éléről, azóta leginkább az Átrium és a Centrál Színház körül tevékenykedik, de a mai napig sok darabban játszik. A Forbes magazinnak most elmondta, hogy a közelmúltban a bíróság neki adott igazat, amiért egy hírportál megsértette jó hírnévhez való jogát.

„Több ilyen ügyem is volt már, és egyet se vesztettem el. Az ítéletnek nagyon örülök, mégis azt gondolom, hogy megint nem sikerült olyan ítéletet hozni, aminek visszatartó ereje lenne. Nyolc-tíz évvel ezelőtt nagyobb kártérítési összegeket ítéltek meg, mint ebben az ügyben – most nyolcszázezer forintot –,

ezt a kiadójuk röhögve kifizeti.

És ez nem a pénzről szól, hanem az elvről”

– mondta kendőzetlen őszinteséggel a rendező, aki ezt követően a színház helyzetére is kitért.

„Én abban a színházban hiszek, ami – mint minden művészeti ág – tükröt tart a valóságnak. A színház csak az adott pillanatban és az adott valóságban létezik, és szerintem kötelessége a minket körülvevő társadalmi problémákról, kérdésekről, fájdalmakról beszélnie.

Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy végiggondolom, hogyan is lehetne az adott előadásba bevinni valami aktuális kérdést, hanem azzal a darabbal kezdek foglalkozni, amelyik valahogyan összecsúszik azzal, amiben élek. Szerintem ez a dolga a színháznak…. Erős az igazságérzetem, az biztos…. Dolgod és kötelességed kiállni és tiltakozni. Amit az ismertségeddel megtehetsz, azt tedd is meg.

Az ember felelősnek érzi magát, minden megnyilvánulásával képvisel valamit”

– összegezte a színész, majd arról is beszélt, miként viseli az idő múlását, hiszen már elmúlt ötven éves.

„Az ma hiánycikk. Lehet, hogy furcsán hangzik, de tényleg nem foglalkozom a korommal… És a létezést magát is értékelem… Megpróbálok egyszerű, hétköznapi életet élni. De nálam nem válik el erősen az az idő, amit munkának tekintek, és amit nem…. Teljesen lerakni meg nem lehet ezt a hivatást, mindig jár az agyam”

– mondta Alföldi Róbert.

 

Valódi Hírek