Mi történt? Orbánék szembefordultak Novák Katalinnal

A rágalmazást is törvényesíti az Orbán-kormány.

A rágalmazással, becsületsértéssel kapcsolatos büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítás mellett ismét elfogadhatja a nagy port kavart, Novák Katalin által is erősen bírált panasztörvényt kedden az Országgyűlés – derült ki az MTI összefoglalójából.

Az ülés kedd reggel 9 órakor kezdődik a napirend előtti felszólalásokkal, majd a határozathozatalok között döntenek a kormánypárti képviselők által benyújtott büntető törvénykönyvi módosításról. Ez alapján

a jövőben nem lenne büntetendő rágalmazás és becsületsértés miatt az,

aki cselekményét a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, ha ez nem irányul „sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására”.

Egyebek között ismét dönthetnek a Novák Katalin köztársasági elnök az Országgyűlésnek visszaküldött, a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló, ki nem hirdetett törvényről, amelyből törölhetik az alaptörvényben foglalt alapvető értékek védelméről szóló fejezetet.

Az Országgyűlés döntést hoz az egyes törvényeknek a köztársasági elnök jogállásával összefüggő módosításáról is, amely alapján a köztársasági elnök hivatali szervezetének elnevezése ezentúl Sándor-palota lesz.

Döntés fog születni az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról, amely átalakítja a szabadságvesztés letöltésének szabályait, egy öt kategóriából álló rendszer jön létre és bevezetnek egy kreditrendszert is, amely a kategóriák közötti átjárást teszi lehetővé a fogvatartottaknak.

A határozathozatalok után kezdődik az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslat vitája, amely újraszabályozza az állami építési beruházások teljes életciklusát.

A döntéshozók tárgyalják a szerencsejáték szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggő, valamint egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosítását is.

A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló törvényjavaslat rögzíti, kik kaphatják meg ezt a kitüntetést és rendelkezik arról, hogy a Corvin-lánc testület munkáját segítő iroda a Sándor-palota alá tartozik.

A képviselők tárgyalnak a vízgazdálkodásról szóló törvénymódosításról is, aminek értelmében mentesítik az engedélyezési kötelezettség alól a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat.

Végül megvitatják az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, a körforgásos gazdasággal összefüggő törvénymódosításokat, továbbá két nemzetközi egyezményt a levegőszennyezéssel kapcsolatban, valamint azt a magyar-horvát egyezményt, amely a határokat átlépő bűnözés elleni harcban történő együttműködésről szól.

(MTI / 24.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/04/22/novak-katalin-boritott-nem-irja-ala-orbanek-torvenyet

Valódi Hírek