Novák Katalin borított: Nem írja alá Orbánék törvényét

Kifogásai vannak az államfőnek.

Az Országgyűlés április 11-én fogadta el a visszaéléseket bejelentő rendszerről szóló jogszabályt, amelynek értelmében fel lehet jelenteni azokat az embereket, akik többek között „kétségbe vonják a házasság és a család szerepét, vagy a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. A különös diszkriminatív törvény leginkább a melegek feljelentését tenné lehetővé a jövőben.

A döntéshozók a múlt héten 118 igen, 23 nem és 24 tartózkodás mellett

szavazták meg a jogszabályt.

A 24.hu ugyanakkor arról írt, hogy Novák Katalin köztársasági elnök péntek este levelet írt Kövér László házelnöknek, amelyben jelezte, miért nem ért egyet a tervezettel.

Novák Katalin közölte: tisztában van vele, hogy a törvény az uniós irányelv átültetését szolgálná, de véleménye szerint az eszközei

joggal vitathatók, hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják.

„Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentéseknek (…) szabályozása nem kapcsolódik az Irányelv átültetéséhez, és a közérdekű bejelentésekre vonatkozóan eddig is létezett magyar szabályokhoz sem illeszkedik szervesen”

– írta az államfő, hozzátéve, a törvény nem fogalmaz pontosan a bejelentendő magatartási formákról, valamint az sem derül ki a jogszabály szövegéből, hogy a megtett bejelentések pontosan milyen jogkövetkezményeket vonnának maguk után.

Novák Katalin hangsúlyozta: az „alaptörvényi értékek védelme” érdekében tett bejelentésekkor vizsgálni kell, hogy az ominózus magatartás jogellenesnek minősítése összhangban áll-e a véleménynyilvánítás szabadságával.

A köztársasági elnök a levele végén arra kérte Kövér Lászlót, hogy fontolják meg az észrevételeit, és ha az Országgyűlés újra elfogadja a törvényt, akkor azt úgy tegye, hogy a kifogásolt III. fejezetet addigra kiveszik a szövegből.

Részlet Novák Katalin leveléből:

Beszámoltunk róla, hogy a parlament minden különösebb felhajtás nélkül fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy bárki névtelenül feljelentést tegyen a hatóságoknál, ha tudomást szerez gyermeket nevelő azonos nemű párokról. A „polgári” és „keresztény” kormányzat szerint „ez a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdek”.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/04/15/kirobbant-a-botrany-elkepeszto-torvenyt-hoztak-titokban-varga-juditek-errol-dontott-az-orban-kormany

Valódi Hírek