Kitálalt Orbán amerikai szövetségese: Kiderült, mire készül a miniszterelnök, ha véget ér a hatalma

Épül az orbáni mélyállam.

A Fidesz és az amerikai republikánusok közötti kapcsolati háló kiépüléséről szóló cikkében a Foreign Policy (FP) arról írt, hogy Orbán Viktor dollármilliárdokat fektetett a soft power (puha elnyomás) stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni magának.

Az anyagot szemléző g7.hu az ügy háttereként megjegyezte, a magyar kormánypárt intenzíven építi kapcsolatait a republikánus holdudvarral. Májusban másodszor tartották Budapesten az amerikai CPAC dzsemboriját. Orbán Texasban is nagy ovációt kapott a republikánus közönségtől – emlékeztettek.

„Magyarország egy inkubátor, ahol a jövő konzervatív politikáját kísérletezik ki”

– idézték Orbán Viktor korábbi kijelentéseit saját „politikájával” kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök úgy véli, a Fidesz kampányreceptje a bárhol a világon alkalmazható:

„No migration, no gender, no war”

– hangoztatta Orbán, jelezve, hogy elutasítják a bevándorlást, a társadalmi nem koncepcióját és azonnali „békét” akarnak Ukrajnában.

Az FP elemzése a Fidesz amerikai kapcsolatépítését taglalja részletesen, és arra is felhívták a figyelmet, hogy mely elemek működhetnek republikánus közegben a magyar kormányzó párt ideológiai eszközparkjából.

„Sok konzervatív kutató és író külföldről, akik az Orbán-kormány által alapított intézmények és alapítványok finanszírozásával töltöttek időt Magyarországon, a miniszterelnök hangos hívei lettek. A konzervatív amerikaiak Magyarországra zarándoklása persze nem véletlen, hanem kormánypolitika:

egy tudatos soft power stratégia – ami pontosan a tervek szerint működik”

– olvasható az elemzésben, amelyben több ismertebb amerikai szereplőt is megneveztek, akik kormányzati megbízást kaptak Orbánéktól.

  • Rod Dreher: az ortodox hitre áttért író Louisanából „száműzetését tölti” Magyarországon. Ő javasolta Tucker Carlson felkérését. Most a Danube Institute kormányzati think tanknek dolgozik, konzervatív értelmiségieket győzköd a világban a budapesti „fejleményekről”.
  • Gladden Pappin: A Mathias Corvinus Collegium (MCC) korábbi ösztöndíjasát áprilisban az átalakított Külügyi Intézet új elnökévé nevezték ki. Ő a magyar közmunkaprogramot és családpolitikát ajánlja az állami szociális programoktól egyébként távolságot tartó amerikai republikánusok figyelmébe.
  • Frank Füredy: a magyar származású korábbi trockista szociológus a novemberben elindult MCC Brussels-t vezeti. Ő arról számolt be, hogy „egészen véletlenül” futott bele egy londoni kocsma előtt az ott italozgató Orbán Balázsba, majd Orbán politikai igazgatója fel is kérte őt a feladatra.

„Orbánnak intellektuális hegemóniára van szüksége

a társadalomban egy ilyen projekt hosszú távú sikeréhez”

– magyarázta Füredy, hogy miért van szükség az MCC-hez hasonló intézményekre.

Ugyanakkor kiemelték, hogy Dreher is „a balliberális túlsúly” ellen érvel, azonban a folyamatokat sokkal nyíltabban és őszintébben írja körül, mint azt egyébként az Orbán-kormány teszi. Dreher szerint

az orbáni építkezés egyfajta mélyállam létrehozására tett kísérlet.

A „mélyállam” egy olyan kormányzást jelent, amely potenciálisan titkos és jogosulatlan hatalmi hálózatokból áll, és amelyek az állam politikai vezetésétől függetlenül működnek saját céljaik elérésének érdekében.

„Azt hiszem, az Orbán-kormány azért is építi az összes ilyen intézményt, kormányzati alapokat és a kormány hatalmát használva fel,

mert tudja, hogy nem lesz örökké miniszterelnök.

A Fidesz nem lesz mindig kormányon. Azt akarja, hogy legyen egyfajta mélyállama, ami mindenképpen túléli, bárki is jön utána”

– mutatott rá Ron Dreher, aki szerint Orbántól a floridai kormányzó Ron DeSantis, Donald Trump elnökjelölti kihívója „tanulta” a legtöbbet Amerikában, aki egyébként buzgón hivatkozik is a fideszes hatalomtechnikai „receptekre”.

A cikkben kitértek arra is, hogy a DeSantis-szal való magyar kapcsolatépítés részben a magyar származású milliárdos Thomas Peterffy-n keresztül valósul meg. Amennyiben Orbán számításai helyesek, Trump és DeSantis győzelmével egyaránt nyerhet.

Valódi Hírek