Félrement a sikerpropaganda: Hatalmas elégedetlenséget mutat egy friss nemzetközi felmérés (+grafikon)

Egyre nő a kiábrándultak száma.

A közvélemény-kutatók az elmúlt hetekben arról számoltak be, hogy továbbra is nagy többségben vannak azok, akik szerint „rossz irányba mennek a dolgok az országban”. Ugyanakkor kikutatták azt is, hogy a tavaly őszi apátiához képest gyorsan csökken az arányuk.

„Szépen be is csatornázódtak ezek az adatok a kommentárok egy részének szokásos Orbán-csodáló narratívájába”

írta Facebook-oldalán az Ipsos nemzetközi kutatása nyomán a Vox Populi magyar nyelvű választási kalauz.

Arra vonatkozóan, hogy akkor mégis miért lehet az, hogy

nemzetközi összehasonlításban rendkívül elégedetlenek és dühösek a magyarok,

az alábbi megállapításokat közölték:

Az Ipsos Global Advisor 29 országban most végzett kutatása szerint csak olyan gazdasági és/vagy politikai katasztrófa-sújtotta államokban nagyobb most az elégedetlenség, mint Magyarországon, mint Argentína, Dél-Afrika és Peru.

Hozzátették: Franciaország is csak egálba tudott kerülni hazánkkal, pedig ott hónapok óta milliós tömegtüntetések vannak Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt. A lakosok 69 százaléka gondolja úgy, hogy rendkívül ártalmas volt Franciaország számára, hogy egy évvel ezelőtt újra megválasztották elnöknek Macront.

Felhívták rá a figyelmet, hogy Lengyelországban a magyar és a francia állapotokhoz hasonló elégedetlenség mellett nem tűnik leválthatatlannak a Kaczynski kormánya sem, Törökországban pedig egyelőre megjósolhatatlan a vasárnapi elnökválasztás eredménye.

A Gallup kutatása alapján megjegyezték, hogy „azt a népszerű mítoszt meg 13 év Orbán-rendszer után felesleges is cáfolni, hogy a magyarok mindennel elégedetlenek”.

„Marad tehát az, hogy a politikai kínálat változása esetén Magyarországon is nehezebb dolga lenne a kormánypártnak, mert aggodalom kormányzásuk eredményével kapcsolatban van éppen elég”

– írták.

„A kínálat ösztönzéséhez pedig első lépésként mindenki hozzájárulhatna azzal, hogy se a New York Timesban nem adja azt a címet a választás utáni elemzésének, hogy Orbán Viktor legyőzhetetlen (nem viccelek, volt ilyen, tiszteletreméltó ellenzéki elemzőtől), sem társaságban nem terjeszt ilyen letargiás véleményeket”

– olvasható bejegyzésükben.

Grafikon:

(Vox Populi választási kalauz/Facebook)

Valódi Hírek