Áll a bál: Kiütötte a biztosítékot a magyar vezérkari főnök, nekiment a lengyel nagykövet Böröndi Gábornak

Nemzetközi botrány.

Reagált a lengyel nagykövet Böröndi Gábor vezérkari főnök nagy port kavart kijelentéseire. Mint ismert, az ország első katonája a történelmi tényeket elferdítve magyarázott többek között arról, hogy meglátása szerint 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, de „nem fogták meg időben”.

„Ilyen szavaknak nem szabadna elhangozniuk,

különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”

– írta Sebastian Kęciek lengyel nagykövet arra válaszolva, hogy Böröndi „lokális háborúnak” nevezte Lengyelország nácik általi lerohanását, amely a második világháború kezdetét jelentette. A nagykövet Gróf Teleki Pál akkori miniszterelnök szavait idézve válaszolt Böröndi altábornagynak.

Mint a hvg.hu írta, Lengyelország budapesti nagykövete nagy megdöbbenéssel fogadta azt a megjegyzést, amelyet Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke tett az M1-nek adott interjúban. A lengyel Külügyminisztérium honlapján szerdán jelent meg egy magyar nyelvű közlemény, amelyet Böröndinek címeztek.

Sebastian Kęciek közölte:

„Böröndi szavai hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek,

számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik,

és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.”

A nagykövet továbbá felhívta a magyar vezérkari főnök figyelmét arra, hogy a második világháború kirobbanásához „nem az agresszorral folytatott béketárgyalások hiánya vezetett, hanem az appeasement (konfliktuskerülés) politikája és a Harmadik Birodalom újabb követeléseinek való engedmények”.

Emlékeztetett:

  • a Molotov-Ribbentrop-paktum alapján megtervezték Lengyelország felosztását,
  • 1939. szeptember 1-jén pedig a németek, majd szeptember 17-én a szovjet Vörös Hadsereg támadta meg országot,
  • mindezzel a lengyelek közel hat évig tartó, hatmillió lengyel állampolgár életét követelő exodusa kezdődött el.

„Nem engedhetjük meg az áldozat és az elkövető sértő felcserélését”

– hangsúlyozta a nagykövet, aki hozzátette: Lengyelország vitathatatlan áldozata volt a Harmadik Birodalom és a Szovjetúnió és szövetségeseik által kitervelt „bűnös akcióinak„.

Sebastian Kęciek rámutatott: sok hasonlóság van az akkori és a mostani események között.

„Oroszország Ukrajna elleni teljes körű, provokálatlan és törvénytelen agressziójával szemben Európának le kellene vonnia a második világháború tanulságait, és szolidárisan a történelem helyes oldalára kellene állnia, az áldozat, nem pedig az agresszor oldalára. Csak így teremthetünk tartós békét Európában.

A történelmet nem szabadna az egységünk aláásására használni”

– közölte.

A nagykövet arra is emlékeztette a magyar vezérkari főnököt, milyen magatartást tanúsított Magyarország, amely hivatalosan Németországgal állt szövetségben.

„Megtagadta Berlin kérését, hogy segítséget nyújtson a Lengyelország elleni támadásban”

– írta a lengyel nagykövet, idézve Gróf Teleki Pál, akkori miniszterelnök szavait, miszerint „hamarabb felrobbantom a vasútvonalainkat, mintsem hogy részt vegyek Lengyelország inváziójában.”

„A magyar politikus ezen reakcióját soha nem felejtjük el”

– írta a nagykövet.

Valódi Hírek