Ez égő: Brutálisan melléfogott a történelemhamisító vezérkari főnök

Nincs tisztában a dolgokkal az ország első katonája.

Beszámoltunk róla, hogy Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke kedden az M1-en fejtette ki szokatlan nézeteit a háborúval kapcsolatban, amikor többek között megpendítette, hogy ha úgy adódik, Magyarországnak a háborúra is fel kell készülnie.

„Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? »Nem fogták meg« – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz”

– jelentette ki a vezérkari főnök.

Azonban – mint a 444.hu felidézte – az általános iskolai hetedik osztályos tankönyvben (106-107. oldal) szó esik arról, hogy valójában mi vezetett el a második világháború kitöréséhez.

1939. szeptember 1-je nem egy lokális háborúnak indult, ellenkezőleg, ennek kitörésének pillanatában is mindenki tudta: kitört a második világháború – hívja fel a figyelmet a tankönyv.

Mint írták, ugyan az első napokban a pápa mellett még maga Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor is a „béketábort” erősítette, azonban mindez hiábavaló volt, mert az Egyesült Királyság és Franciaország már korábban megállapodott abban, hogy Lengyelországot megvédik, így a szövetségesek szeptember 3-án ultimátumot, majd hadüzenetet küldtek Németországnak, vagyis nem volt már visszaút.

Böröndi okfejtéséből pedig arra lehet következtetni, hogy a korabeli franciák és britek voltak a hibásak, amiért nem engedték meg Adolf Hitlernek Lengyelország lerohanását. Böröndi szerint tehát hagyni kellett volna, hogy a nácik egyesítsék Európát, mert akkor még ma is „béke lenne”.

A lap megjegyezte, Böröndi még jogosan is hivatkozhatott volna – ahol lehetett volna mit „megfogni” –, az Adolf Hitler hatalomra jutását követő évekre. Erre a hetedikes történelemkönyv is rámutat, amit vastag betűvel szedve még jeleztek is, hogy a gyerekek is megértsék.

„A nyugati hatalmak nem léptek fel erélyesen Németországgal szemben” – írja a tankönyv.

A 13 éves gyerekek pedig többek között azt sajátíthatják el a tankönyvből, hogy

„Németország a versailles-i békeszerződést megsértve

  • népszavazást rendezett 1935-ben a német-francia határvidéken egy Nemzetek Szövetsége felügyelete alatt álló területen, hogy magához csatolja azt,
  • bevonult a fegyvermentesített Rajna-vidékre 1936-ban,
  • egyesült Ausztriával 1938-ban,
  • feldarabolta Csehszlovákiát 1939-ben.”

Mint írták, Oroszország 2014-ben – a náci Németországhoz hasonlóan – minden nemzetközi egyezményt megsértve robbantott ki háborút Kelet-Ukrajnában és csatolta el a Krímet, amire a világ a harmincas évekhez hasonló választ adott. Egyszerűen csak lenyelte a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország „birodalmi törekvéseit”. Ugyan a minszki egyezménnyel be akarták fagyasztani a konfliktust, de Putyin 2022. február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

Kapcsolódó:

A vezérkari főnök belengette: Magyarországnak fel kell készülnie a háborúra

https://nyugatifeny.hu/2023/05/07/vezerkari-fonok-ver-konny-siras-veritek-fajdalom-ez-lesz-a-sikerhez-vezeto-ut

Valódi Hírek