Pokolgépes merényletet hajtottak végre egy háborúpárti orosz író ellen (+videó)

A sofőr életét vesztette.

Pokolgépes robbantásban autójában megsebesült szombaton Zahar Prilepin orosz író, sofőrje meghalt – közölték a helyi rendvédelmi szervek a TASZSZ orosz hírügynökséggel. A bejelentést az orosz belügyminisztérium is megerősítette.

A közlések szerint Prilepin ellen Nyizsnyij Novgorodban, Moszkvától 400 kilométerre keletre követtek el merényletet.

A mentőszolgálat közölte: a robbanószerkezetet Prilepin autójának aljára erősítették, a jármű a robbanáskor a levegőbe repült. A 47 éves író súlyosan megsebesült, de eszméleténél van.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-bejegyzésben reagált a robbantásra, és úgy vélte, a merényletért a nyugati országokat – köztük az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát – terheli a felelősség.

„Washington és a NATO egy újabb terrorista sejtet táplál – a kijevi rezsimet”

– írta a szóvivő.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának támogatása miatt Prilepin 2022 februárja óta szerepel az EU szankciós listáján.

Az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta több háborúpárti orosz közéleti személyiség ellen is merényletet követtek el. Augusztusban a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán, míg egy hónappal ezelőtt egy szentpétervári kávézóban történt robbanás, ahol 32 ember megsebesült, és életét vesztette Vladlen Tatarszkij orosz haditudósító és blogger.

Videó:

(MTI / The Kyiv Independent/Twitter)

Valódi Hírek