Nagy bajban lehet az Orbán-kormány: Váratlan fordulatot vett a Pegasus-kémbotrány

Erős a gyanú.

Minden jel arra utal, hogy Magyarországon durván visszaéltek a kémprogramokkal, és azzal a céllal kémkedtek emberek ellen, hogy még nagyobb politikai és pénzügyi ellenőrzést szerezzenek a nyilvánosság és a médiapiac felett – idézte a Népszava azt a jelentéstervezetet, amelyet hétfőn tervez elfogadni az Európai Parlament kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó különbizottsága (PEGA).

Megállapították:

Magyarországon súlyos visszaélések történtek, totális a megfigyelések feletti politikai ellenőrzés.

„A médiapiac és a nyilvánosság felett akart még nagyobb kontrollt szerezni a kormány a megfigyeléssel”

– olvasható az EP bizottságának a laphoz is eljuttatott dokumentumában.

A testület ezeken túl egy ajánlásokat tartalmazó határozatot is várhatóan elfogad majd. Mint írták, az összesen több mint 200 oldalt kitevő dokumentumok éles kritikával illetik a megfigyelő programokat a gyanú szerint törvénytelenül bevető tagállamokat és a jogsértéseket tétlenül szemlélő európai intézményeket.

A Pegasus kémszoftvert több európai országban is bevetették újságírók, aktivisták, politikusok megfigyelésére. Az ügyet nyilvánosságra hozó oknyomozók 300 magyarországi telefonszámot találtak a célszemélyek jegyzékén.

A szaktestület azt vizsgálta, a kémszoftverek alkalmazása sértette-e uniós jogokat, valamint az alapvető szabadságjogokat.

A PEGA bizottság ajánlásaiban felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul állítsa vissza a megfigyelések intézményes és jogi biztosítékait, valamint hozzon létre független felügyeleti rendszert a kérelmek elbírálására és utólagos ellenőrzésére.

Valódi Hírek