Olyan dolog derült ki Orbán Viktorról, ami nem vet túl jó fényt a miniszterelnökre

Ebbe is beleütötte az orrát.

Egy 2022-ben kiadott határozat rögzítette, hogy

Orbán Viktor személyes engedélye nélkül senki sem dolgozhatott otthonról

a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint azoknál a cégeknél, amelyeknél az államnak többségi tulajdona van – tudta meg az rtl.hu.

Az úgynevezett 4000-es kormányhatározat tartalmát csak adatigénylés útján lehet megismerni, pedig a tartalma – más határozatokkal együtt – munkavállalók ezreinek életét befolyásolja.

Az érintett szférában

több mint 60 ezer ember dolgozik,

sokuknak már a rendelet előtt lehetőségük volt home office-ba vonulni, de még az ő esetükben is

be kellett szerezni a miniszterelnök utólagos jóváhagyását.

Ez elképesztő mértékű központosítást feltételez, egyúttal azt is jelenti, hogy a munkavállalóknak a közvetlen felettesük helyett a kormányfőnek kellett engedélyért könyörögniük betegség esetén.

Az engedély megigénylése nem volt egyszerű folyamat, az illetékes miniszternek kellett kezdeményeznie attól függően, hogy az érintett állami cég vagy közigazgatási szerv hova tartozik.

Az rtl.hu megpróbált utánajárni az érintett dolgozók létszámának és annak, hogy még mindig szükséges-e az előzetes jóváhagyás, de egyelőre nem kaptak választ. A Miniszterelnök Kabinetiroda korábban annyit közölt, hogy náluk senki sem kapott ilyen engedélyt.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint a kormány már a kezdetektől sem lelkesedett az otthoni munkavégzésért.

Meglátása szerint politikusaink attól tartottak, hogy

home office-ban könnyeben kiszivároghatnak a titkos adatok.

Boros Péterné szerint azonban a legtöbb munkakörnél lehet biztonságos körülményeket teremteni, ezt bizonyítja, hogy a szakszervezet több önkormányzattal is megállapodott, ezekben a hivatalokban jelenleg is engedélyezik az otthoni munkavégzést.

„Sok munkavállalónál szempont az álláskeresésénél, hogy legalább 1-2 nap otthonról dolgozzon, de egy ilyen szigorú szabályozás szinte teljesen ellehetetleníti ezt”

– tette hozzá.

A munkakörök pedig egyre kevésbé vonzóak ebben a szférában, alacsonyak a fizetések, és a szabadnapokkal sem árasztották el a foglalkoztatottakat. Az MKKSZ szerint már szó esett arról is, hogy a kormány a nyári időszakra nem javasolja az igazgatási szüneteket.

Valódi Hírek