Mi történt? Brutálisan leégette magát Szijjártó Péter a CNN-en (+videó)

Alaposan felkérdezték a minisztert.

Újabb interjút adott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a CNN-nek, amelyben leginkább az Európai Unióról esett szó.

„Ők sértegetnek minket. Folyamatosan sértegetnek minket, Richard, meg kell mondanom”

– panaszkodott a műsorvezetőnek Szijjártó.

A külügyminiszter úgy látja, az EU problémája, hogy „itt van egy kormány, amely egyértelműen mainstream-ellenes. Ez egy jobboldali kormány, ez egy kereszténydemokrata kormány, ez egy nagyon hazafias kormány, ez a kormány szembemegy a nemzetközi liberális fősodorral sok fontos kérdésben,

és mindeközben ez a kormány sikeres”.

„Mert egy dolgot ne felejtsünk el, választást nyerni nagyon bonyolult dolog, de választást nyerni négyszer egymás után, nagy fölénnyel, na az nagyon nehéz”

– vélekedett.

Ezek után arról volt szó, hogy az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) szerint a magyar választásokon nem egyenlőek a feltételek.

„Amikor egy liberális párt nyert választást, minden tisztességes volt, minden rendben volt, minden tiszta volt, minden átlátható volt. Tehát ez egyértelműen egy politikailag elfogult nyilatkozat”

– magyarázta Szijjártó Péter.

A párbeszéd ezután így folytatódott:

„Richard Quest: Önök mindenki ellen vannak?

Úgy tűnik, mintha mindenki ellenség lenne:

az európai parlamenti képviselők, az OECD, az EBESZ…

Szijjártó Péter: Az OECD? Ők mit mondanak? Mondja már el!

RQ: Nos, az OECD azt mondja, hogy Magyarországnak jelentős előrelépést kell tennie a vesztegetésre és korrupcióra vonatkozó ajánlások kezelésében.

Most Önök a legrosszabb ország az EU-ban,

a 27. helyen állnak az átláthatóság terén a Transparency International szerint.

SZP: Beszéljünk arról…

RQ: Még egy szervezet?”

Szijjártó úgy felelt:

„Ne, ne! Teljesen komolytalan. Beszéljünk a tényekről, mert ez nagyon-nagyon fontos. Nézze, én azt értem, hogyha van egy ország, amelynek világos növekedési pályája van, mindenféle nehézség ellenére, beleértve a COVID-ot, beleértve a háborút a szomszédságban, beleértve azt, hogy nem kapja meg az EU-s pénzeket; ezzel együtt még mindig növekedési pályán vagyunk.

A gazdaság évről évre növekszik.

Évről évre megdöntjük a beruházási rekordokat. Gondolja, hogy mindez lehetséges lenne, ha rendszerszintű korrupció lenne?! Hiszen ha rendszerszintű korrupció van, akkor nincs növekedés, a befektetők nem jönnek, nem hozzák ide a pénzüket.

Tehát ez egyértelműen vádaskodás. Kérdezze meg… Ön már régóta itt van. Miért nem kérdezte meg az itteni befektetőket, a Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból érkező nagyvállalatokat?

Ők is tapasztaltak bármi hasonlót? De ők azt mondják, hogy nem! Ezért fektetnek be. Ha itt, Magyarországon rendszerszintű korrupció lenne, akkor nem fektetnének be újra ebbe az országba.”

Majd szó esett a Bencsik András által is emlegetett új ugandai melegellenes törvényről, amit Szijjártó elítélt, mire a riporter azt kérdezte tőle, mire gondolt Szijjártó, amikor arról beszélt, hogy „istentelen ideológiák fenyegetik az iskolákat”.

„Vannak egyértelmű tendenciák, amelyek elítélik a vallási szervezeteket, amelyek úgy gondolják, hogy vallásosnak lenni valamiféle retrográd dolog, akik azt mondják, hogy vallásosnak lenni valami rossz – erre gondoltam.

Mert tudja, én hívő vagyok,

hiszek abban, hogy a vallás nagyon fontos, és a vallást tiszteletben kell tartani, és egy dologgal biztosan tisztában kell lennünk, hogy a kereszténység sajnos a legüldözöttebb vallás lett a Földön. És tudja, ennek az országnak több mint ezer éves keresztény államisága van.

Tehát valóban felelősséget érzünk a világ keresztény közösségeiért, akiket üldöznek. És továbbra is segíteni fogjuk őket, ahogyan azt a Szentatya is elismerte, aki a múlt hétvégén látogatott el hozzánk”

– mondta Szijjártó Péter.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek