A tüntetők bejelentették: Nincs vége, a java még csak most jön (+videó)

Megindultak.

Beszámoltunk róla, hogy szerdán óriási tömeg vonul fel a fővárosban, hogy a kormány pedagógusokat célzó „bosszútörvénye” ellen tiltakozzanak.

A tüntetést „Folytatjuk!” címmel jelentette be az Egységes Diákfront, az eseményt korábban Facebookon is meghirdették. Szerda délutánra rengetegen jelentek meg a Szent István-bazilika előtt, hogy kiálljanak az oktatásért.

A vonuló tömeg egyként skandálta: a sztrájk alapjog, tanár nélkül nincs jövő, és megilleti őket a tisztességes fizetés.

A tüntetéshez 17 órakor csatlakoztak diákok, pedagógusok, valamint érdekvédők, ezt követően a tüntetők a Belügyminisztérium felé vették az irányt.

„Elegünk van! Pintér, takarodj!”

– kiabálta egyként a tömeg a Belügyminisztérium előtt, ahol már méretes rendőrsorfal várta a tüntetőket, ami egy pillanatra sem szegte az emberek kedvét, folytatták a demonstrációt.

A demonstráció hivatalosan fél hat után véget ért, Simkó Edit aktivista a színpadon jelentette be, hogy a Clark Ádám térre vonul a tömeg.

„Üljünk fel egy várbuszra, menjünk a Margit hídhoz”

– üzenték a résztvevőknek a tüntető diákok.

A tüntetésen

meghirdették a hétigenes népszavazást,

ami azt jelenti, hogy népszavazást kezdeményeznek az oktatás megújításáért, amelynek keretében hét kérdést nyújtanak be.

  • „Egyetértenek-e a státusztörvény elutasításával? lekicsinylő, agresszív, önkényuralmi a bosszútörvény. A hatalom kicsinálja aki tartja magát: az MTA-t, egyetemeket, orvosokat, most tanárokat és diákokat – a bosszútörvény ezt teszi, elvesz, elnyom, ellehetetlenít – de a diákok nem hagyják.
  • Egyetértetek-e azzal, hogy boldogabb, gazdagabb, sikeresebb jövője legyen minden magyar gyereknek? Kérdezte a 135 kormánypárti képviselőt, hogy miért érzik magukat felhatalmazva arra, hogy egy életre tönkre tegyék 135 diák jövőjét? Kifejtette azt is, minden diák ugyanannyit ér – a magyar közoktatási rendszer azonban csak erősíti a különbségeket. Ezzel szemben azonnali esélyegyenlőséget követelnek.
  • Egyetértenek-e azzal, hogy legyen oktatási minisztérium? Követelik, hogy a köznevelésért, szakképzésért és felsőoktatásért önálló minisztérium feleljen.
  • Egyetértenek-e azzal, hogy az állam biztosítson méltó megélhetést? Az állam biztosítson megfelelő pedagógusbéreket.
  • Egyetértetek-e azzal, hogy a sztrájk alapjog? A hatalom a tanárok gerincét akarja megroppantani – de a félelemkeltés nem kormányzás, hanem az alkalmatlanság bizonyítéka.
  • Egyetértetek-e azzal, hogy legyen demokrácia? Ami nem egy négyéventi esemény, hanem a mindennapok része. Legyen beleszólása az iskoláknak abba, hogy ki legyen az igazgató, döntsenek a diákok, tanárok és szülők.
  • Egyetértenek-e azzal, hogy Pintér Sándor mondjon le? Rendőrállami eszközöket használ diákok és tanárok ellen.”

A Mérce élőben tudósít a helyszínről, amelyet >>ITT<< tudsz követni.

(Mérce/Facebook)

 

Valódi Hírek