Döntött az Orbán-kormány: Most a kórházakon a sor, ezeket játsszák át a Fidesz-közeli alapítványoknak

Átverték az egészségügyi törvénycsomagot.

Kormánypárti többséggel szerdán megszavazta a parlament, hogy hat vidéki kórház kerüljön egyetemi vagyonkezelő alapítványok fenntartásába.

Ennek értelmében hat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint a hozzájuk tartozó 25 ingatlan három egyetemhez kerül át.

Az egészségügyi törvénycsomagot 132 igen szavazattal, 47 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el a döntéshozók. A hvg.hu megjegyezte, a több mint 70 oldalas szöveg több egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti jogszabályt is módosít.

A döntés értelmében

  • a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem alapítványához;
  • a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetem alapítványához;
  • a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház a Pécsi Tudományegyetem alapítványához kerül.

Azt, hogy a fenntartói jogokat, valamint az intézményekhez kapcsolódó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyen kapják meg az egyetemek, úgy indokolták, hogy mindez „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges”.

A változás lényege, hogy „azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…)

a klinikai központok szervezetileg is integrálják

a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek