Mi történt? Szempillantás alatt kámforrá vált 270 milliárd forint készpénz Magyarországon

Eltűnt a gépezetből.

Mindössze 3 hónap alatt 270 milliárd forinttal rövidült meg a készpénzállomány az országban, ez pedig egy trendfordulót is jelenthet a magyar emberek fizetési szokásait tekintve. A Magyar Nemzeti Bank szerint azonban nem lehet ennyire előreszaladni, valószínűleg még sokáig fogunk a papírpénz után nyúlni – derült ki a vg.hu hétfői cikkéből.

Pedig jóval gazdaságosabb lenne, ha kevesebb készpénz forogna a gépezetben, ugyanis

évente több száz milliárdos költséget jelent

ennek a fizetési formának a fenntartása.

A koronavírus alatt megugrott a készpénzállomány nagysága, az emberek úgy döntöttek, inkább kiveszik a pénzintézetekben őrzött forintjaikat. A következő ugrás a tavalyi kifizetéseknél történt, az szja-visszatérítések és az ukrajnai háború okozta bizonytalanság eredményezte, hogy egy hónap alatt több mint 400 milliárd forintnyi többletkészpénz jelent meg az országban.

A készpénzállomány azóta jelentősen csökkent, márciusra 8142 milliárd körül mozgott, a korábbi adatok szerint 3 hónap alatt csaknem 270 milliárd forint tűnt el a rendszerből.

A jegybank szerint az utóbbi hónapok reáljövedelem-csökkenése, valamint a kamatkörnyezet és a hozamok eredményezték a változást.

Hozzátették, hogy adataik szerint az egy tranzakcióra jutó készpénzfelvétel értéke folyamatosan emelkedik, ez a lakosság stabil készpénzkeresletét mutatja.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője egy másik fontos tényezőre is rámutatott:

„A háztartások racionálisak, és a magas infláció, valamint magas hozamok mellett a megtakarításaiknak kisebb részét tartják készpénzben. (…) Az is lehetséges, hogy a magas infláció, illetve ennek nyomán a reálbérek csökkenése miatt

a háztartások a készpénzük egy részét egyszerűen elköltötték”

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a hónapokban történt amerikai és svájci bankcsődök miatt a bankokkal szemben bizalmatlanságra számítottak, azaz meglepő, hogy csökkent a készpénz iránti igény.

A jegybank és Regős Gábor szerint azonban egy biztos: a készpénz használata még egy darabig a magyar társadalom és kultúra része marad.

Valódi Hírek