„A tudás példaképe volt”: Így búcsúznak a hazai hírességek Vágó Istvántól

74 évesen elhunyt a kvízmester.

Pályatársak, volt kollégák, újságírók, celebek. Együtt, mély fájdalommal búcsúznak Vágó Istvántól. A népszerű tévés, mindenki kvízmestere szombaton váratlanul meghalt. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, a haza hírességek közül, ki hogyan búcsúzott el tőle.

„Vágó. A kvízmester. Sokszor mondják másokra is. De ő volt az első és voltaképpen az egyetlen igazi. A szakmánk, a hazai televíziózás egyik megformálója. Valamiképpen mindig ragaszkodott a tudáshoz, a tudományhoz, a tényekhez.

Az utolsó évtizedben harcosan politizált, megosztotta ez nyilván rajongóit – vitatkozott, érvelt, de nem akart hivatásos (megélhetési) politikus lenni. Elkötelezetten függetlennek maradni –

ezt írta egy műsorunkra reagáló üzenetében évekkel ezelőtt. Remek televíziós, nagyműveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében! Vágó István 75. évében, váratlanul hunyt el”

– búcsúzott barátjától és kollégájától Rónai Egon.

„Február közepén még beszélgettünk, vitáztunk a televíziózásról. Nagyon mások voltunk, de izgalmas volt. Aztán hazavittem, kiszállt és elment. Isten veled Pista, még ha szkeptikus voltál is”

– emlékezett meg egykori pályatársáról Gundel Takács Gábor.

„A TUDÁS példaképe volt… Nem tudom felfogni a múlt időt… Isten nyugosztalja”

– olvasható Szily Nóra posztjában.

„Sajnálom, hogy ilyen fiatalon ment el. Szomorú, hogy a szkepticizmussal szemben nem volt szkeptikus, és így lett fájdalmasan dogmatikus, mivel a valóságot boncmesterként szeletelő tudományt választotta Istenéül.

Rendkívül művelt és jó fej emberként emlékszem rá. Volt idő, mikor kedves ismerősök voltunk. Most már sokkal többet tud a nagy kérdésről, amire tudománnyal és materializmussal hiába keresünk választ. Jó utat István, akármerre is vezessen… Részvétem a szeretteidnek…”

– írta Dopeman.

„Mivel egyszer el kell mennünk, akkor talán jobb, ha így történik, gyorsan. Persze, annak nagyon rossz és felfoghatatlan, aki itt marad, de nem szabad önzőn csak magunkra gondolnunk. Ezért én most azt mondom: Ég veled, Pista! Ha szkeptikusak vagyunk, akkor már nem találkozunk, de ha nem vagyunk azok, akkor még igen is látjuk egymást”

– nyilatkozta a Blikknek Gálvölgyi János.

„Nehezen fogom fel a hírt! Drága Vágó István, szerettem veled bármikor találkozni, beszélgetni, közösen műsorban lenni. A nagy tévések csarnokában te igen előkelő helyen vagy!!! Mindig is hivatkozási alap voltál és az is maradsz. Szeretettel gondolok rád, ég veled!”

– írta oldalára Till Attila.

 

Valódi Hírek