Váratlanul olyanok derültek ki az Orbán-kormányról, amiket eddig durván kikértek maguknak

Ráadásul nem először történt ilyen.

Az Időkép kamerája rántotta le a leplet a francia gyártású Fennec Eurocopterek útjáról, amelyeket a felvételek szerint a győri reptéren keresztül szállítottak az ukrán határőrségnek.

Az atlatszo.hu figyelmét a webkamera február 13-án és 14-én készült képsorai keltették fel: egy olvasójuk mutatott rá, hogy 3,

az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzését viselő,

H125M Fennec típusú helikopter szállt le a Győr-Pér repülőtérre. A gépek 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre távoztak.

Egy nappal az eset előtt számolt be a sajtó arról, hogy

pontosan ilyen típusú gépeket szállít

Ukrajnába Franciaország, egy megegyezés alapján 55 helikoptert adnak át a háborúban álló országnak. A Militanyi nevű magazin még fotót is közölt a gépekről, amelyek típusa és festése is azonos volt a győri reptéren lefilmezett helikopterekével.

Az eset azért is különös, mert a Honvédelmi Minisztérium korábban hangsúlyozta, hogy nem engedélyezik az Ukrajnának szánt gépek áthaladását a magyar légtéren.

Sőt, nem ez volt az egyetlen ilyen eset, pár hete arról írtunk, hogy a Pentagon kiszivárgott dokumentumai szerint Magyarország fegyverszállító helikoptereket engedett át a légtere felett Ukrajnába.

A Honvédelmi Minisztérium cáfolta az állítást, elmondásuk szerint a kormány álláspontja nem változott, „továbbra is a béke pártján állnak„.

FRISSÍTÉS:

A Honvédelmi Minisztérium a 444.hu megkeresésére válaszolt a győri reptéren készült felvételekre:

„Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait.

Ugyanakkor Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta”

– írta az illetékes tárca.

Valódi Hírek