Novák Katalin váratlan tervvel rukkolt elő – nagy dologra készül jövőre

Van valami a tarsolyában.

Árnyalatnyi különbségek vezettek a magyar-lengyel kapcsolatok beárnyékolásához – fogalmazott Novák Katalin hétfőn, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

A köztársasági elnök elmondása szerint kinevezése után elsőként Varsóba utazott, mert

az érzékeny magyar-lengyel kapcsolatok javítását akarta megcélozni.

Mint mondta, az orosz-ukrán háború közvetlenül érinti a két országot, valamint az érdekeik is részben azonosak. Meglátása szerint fontos üzenete van annak, hogy egy köztársasági elnök útja elsőként hova vezet.

Kifejtette: Magyarországnak első alkalommal van női köztársasági elnöke, és ennek az a pozitív üzenete, hogy nincs olyan tisztség, amit egy nő ne tölthetne be. Azonban nagy felelősség megfelelni ennek a tisztségnek, hiszen ha hibázik, akkor abból sokan arra következtetnek, hogy az egész női nem alkalmatlan egy ilyen feladatra – tette hozzá.

Novák beszámolt arról, hogy aktív diplomáciai munkát végez, Magyarországot képviseli bel- és külföldön egyaránt. Irakban és Koszovóban például a Magyar Honvédség főparancsnokaként az ott szolgálatot teljesítő magyar katonákat látogatta meg.

Elmondása szerint a külföldi látogatásoknak szintjei vannak, a legmagasabb az állami látogatás, ezt követi a hivatalos, majd a munkalátogatás.

A nyelvtudás fontosságáról is szólt az előadásában: emlékeztetett arra amikor Ferenc pápával spanyolul, az osztrák elnökkel pedig németül tudott beszélni. Meglátása szerint ha tolmácsra nincs szükség, sokkal közvetlenebb kapcsolatot lehet kialakítani, valamint minden apró gesztusnak, hangsúlynak jelentősége van a nemzetközi kapcsolatokban.

Hozzátette:

ügyelni kell arra, mit mondunk és teszünk, vagy éppen nem mondunk és nem teszünk.

Azonban a kötelező protokolláris elemek mellett köztársasági elnökként Nováknak megvan a szabadsága, hogy rugalmasan kezelje az ilyen helyzeteket.

Az orosz ukrán háborúról kifejtette:

Magyarország unikális helyzetben van,

a magyar szempontokat, a magyar érdekeket kell mindenhol megfelelően képviselni, a Kárpátalján élő magyarság helyzetére felhívni a figyelmet. Elmondása szerint a cél a háború kiterjedésének megakadályozása.

Magyarország 1,5 millió Ukrajnából érkezett menekültet fogadott be és segített a humanitárius programjával – tette hozzá.

Novák szót ejtett a Stipendium Peregrinum programról is, amely azokat a fiatalokat támogatja ösztöndíjjal, akik külföldön szeretnének tanulni. Beszámolt arról, hogy ő is tanult külföldön, és hazaérve sokkal szebbnek látta Magyarországot.

Tervei szerint jövőre meghívja az összes női államfőt

– közöttük a szlovént és görögöt – Magyarországra.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek