Kiderült, amit nem akartak Orbánék: Nagyon súlyos dolgok jöttek ki a Putyinéktól vásárolt orosz gázról

Kétszer annyit fizetünk az „olcsó” orosz gázért, mintha a tőzsdén vennénk.

Az Eurostat adatai szerint az orosz importgáz februárban 124 euró/megawattóra áron érkezett Magyarországra. A mértékadó holland tőzsdén, a TTF-en a februári átlag 58,55 euró volt, ezek szerint

a tőzsdei ár több mint kétszeresét fizettük

az orosz hosszú távú gázszerződés alapján behozott energiahordozóért – írta a 24.hu.

A korrekt összehasonlítás jegyében hozzátették: az üzleti titoknak minősített orosz-magyar gázszerződésről úgy tudni, hogy az két hónapos csúszással követi a tőzsdei árat. Tehát a két hónappal korábbi, decemberi adattal kellene összehasonlítani, akkor pedig 116 euró volt a tőzsdei átlag. Ha pedig a Népszava által számított, akár 10 százalékot is elérő felárat is hozzáadjuk ehhez,

úgy ki is jön a februári, 124 eurós importár.

A Népszava számításai szerint a múlt évben közel 300 milliárd forintot takaríthatott volna meg Magyarország, ha nem az oroszoktól, hanem a tőzsdén szerezte volna be a szükséges gázmennyiséget.

Februárban 377,5 millió köbméter orosz gáz érkezett; ez valamivel kevesebb, mint az egy évvel korábbi mennyiség, amikor 87 eurócent volt az átlagár. Februárban köbméterenként 1,31 euró volt az orosz gáz beszerzési ára, amely 504 forintnak felel meg.

Ez pedig még mindig az ötszöröse a rezsicsökkentett 102 forint/köbméteres árnak.

A 4–4,5 milliárd köbméterre becsülhető lakossági fogyasztást figyelembe véve, ez hatalmas veszteséget okozhat az állami energiavállalatnak, az MVM-nek, ennek pedig a költségvetés is kárát láthatja.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban azt közölte: a tőzsdei áresés ellenére a kormány nem látott eddig okot a 752 forintos tarifa mérséklésére. Megjegyezzük: mindennek ellenére a gázárak folyamatosan csökkennek a tőzsdén.

Valódi Hírek