Az árnyékkormány 13 pontos inflációellenes tervet dolgozott ki a válság enyhítésére (+videó)

Bemutatták a tartalmát.

13 pontos, antiinflációs cselekvési tervet dolgozott ki árnyékkormány – jelentette be Molnár Csaba és Kálmán Olga a hétfői árnyékkormányinfón.

Az árnyékkormány adópolitikai javaslatai közé tartozik:

  • a népegészségügyi termékadó kibővítésének visszavonása,
  • az 5 százalékos energetikai áfakulcs bevezetése,
  • a rendszerhasználati díjak befagyasztása,
  • bizonyos alapvető élelmiszerek áfakulcsának 0 százalékra való csökkentése az év végéig.

Bérpolitikai javaslataik között említették az uniós minimálbér bevezetését. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy ez

akár havi 50 ezer forintos pluszbevétel lehet egy magyar munkásnak.

A nyugdíjkorrekciós javaslatok között említették:

  • a negyedéventi nyugdíjkorrekció bevezetését,
  • 5 százalékos nyugdíjemelést januárig visszamenőleg.

Kiemelték: utóbbi jelenleg a törvény szerint járna.

Fontos célként említették többek között:

  • a költségvetési bizalom helyreállítását,
  • a jogállamiság helyreállítását,
  • az Európai Ügyészséghez való csatlakozást,
  • a rendszerszintű korrupció felszámolását,
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítását,
  • az euróbevezetés céldátumának kijelölését.

Az üzemanyagárakkal kapcsolatban az árnyékkormány politikusai hangsúlyozták, hogy az áfát a magánszemélyek esetében 5 százalékra kellene korlátozni. Hozzátették:

a jövedéki adót is csökkenteni kellene a benzin és a gázolaj esetében.

Molnár Csaba elmondta, a rendészet területén is vannak tisztázatlan kérdések, így például a nyugdíjkorhatár rendezéséről is gondoskodni. Kiemelte:

az árnyék-belügyminiszter, Mustó Géza már tárgyal a szakszervezetekkel a kérdés kapcsán.

Az illetményalap növelését is megcéloznák, valamint törvényben rögzítenék a rendészeti dolgozók szakmai előremenetelét, sőt az egészségügyi ellátásuk és lakhatási kérdéseik sem várhatnak tovább.

Orbán Viktorék pedagógusi státusztörvényéről úgy fogalmazott Molnár Csaba:

Rossz, káros, javíthatatlan, ki kell dobni.

Azt javasolja, hogy a jogtalanul elbocsátott pedagógusokat vegyék vissza a pozíciójukba, az illetményüket emeljék meg, a munkaidejüket pedig maximálják, sőt

a kormány már rengeteg túlórával tartozik nekik,

ezt is szükséges rendezni.

Molnár beszámolt arról, hogy az árnyékkormány javaslata szerint vissza kell állítani az iskolák önálló gazdasági státuszát, valamint a sztrájktörvény intézkedéseit is hatályon kívül kell helyezni.

Az árnyékkormány politikusai felidézték az Európai Bizottság javaslatát az európai médiaszabadságról szóló törvényről, ennek a javaslatnak a vitája most kerül napirendre az Európai Unió intézményein belül.

A tartalma jól mutatja a Magyarországon uralkodó állapotok elfogadhatatlanságát. Ilyen a szerkesztői függetlenség védelme, amely a magyar propagandasajtóban nem működik – jegyezte meg Molnár.

A javaslat említi a kémprogramok tiltását, Magyarországon azonban kifejezetten használt kémprogramokat a kormány a médiával szemben. A dokumentum részletezi a független közszolgálati média követelményeit, ennek a magyar állami média semmilyen ponton nem felel meg.

Az árnyékkormány elemezte az előterjesztést, amelynek szinte minden pontjával egyetértenek, ezért az árnyék-kancelláriaminiszter és a DK EP-képviselői közösen módosító javaslatokkal próbálják jobbá tenni a bizottság javaslatát.

Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője elmondta:

a kormány a fővárost napi szinten akarja büntetni.

Ha Karácsony Gergely úgy dönt, hogy a szolidaritási adót nem tudják befizetni – amennyiben az adókötelezettség teljesítését csupán a budapestiek kárára tehetné meg –, akkor az árnyékkormány is helyes cselekedetként értékeli a főpolgármester döntését. Kálmán hozzátette: örülnének, ha Orbán nem büntetné az ellenzéki vezetéssel rendelkező városokat.

Gyurcsány Ferenc Egerben tett kijelentéséről, miszerint „az ellenzék összefogásra van ítélve”, úgy fogalmaztak:

„A Mi Hazánk nem tartozik ebbe a körbe, mert nem tartjuk demokratikus ellenzéki pártnak. Mindenki mással a Demokratikus Koalíció nyitott erre az összefogásra.”

Az előválasztásról úgy nyilatkoztak: szerintük hiba online előválasztást csinálni, ha a rendes előválasztáson csak személyesen lehet szavazni. Meglátásuk szerint a tárgyalásos megoldás vezetett sikerhez az önkormányzati választások kapcsán. Utóbbi vészesen közelít, és véleményük szerint a tárgyalásos modellt kellene alkalmazni a közeljövőben a személyi kérdések eldöntéséhez.

Ferenc pápa látogatásáról kijelentették, hogy a DK néhány képviselője jelen lesz a látogatáson, arról azonban nincs információ, hogy Gyurcsány Ferenc is részt vesz az eseményen.

A Megafon kérdésére Molnár Csaba hangsúlyozta: politikus ne lehessen a közmédia elnöke.

Orbán Viktor a fővárosi vezetést bünteti, de intézkedéseivel a budapesti lakosokon áll bosszút, a pénzelvonással elsősorban, hiszen az utcákat sem „a kistündér takarítja éjszakánként” – fogalmazott ironikusan Kálmán Olga a sajtó kérdésére, miszerint az fővárosi utcák koszossága, a dugók is Orbán hibájából erednek.

„Tehát minden, ami Magyarországon történik, Orbán Viktor hibája?”

– merült fel a kérdés a kormánypárti újságíróktól.

„Hát mondok magának egy újdonságot: igen!”

– reagált Kálmán Olga, majd hozzátette: többek között

a brutális inflációt, a megélhetési válságot, a hétszeres rezsiemelést

is a miniszterelnök az elmúlt 13 évben.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek