A Mol-vezér váratlanul visszamondta a Partizán-interjúját, de Gulyásék nem hagyják annyiban

Elképesztő.

Különösebb indok nélkül mondta vissza a Mol-vezér a Partizán-interjút. Minden le volt már egyezetetve, de Hernádi Zsolt pár nappal ezelőtt meggondolta magát. Gulyás Márton és csapata nem fogadja el a váratlan lépést.

A Partizán közleményéből mutatunk egy részletet:

„Senkinek sem kötelező interjút adnia a Partizánnak. Mindig tisztázzuk a feltételeket a felkérés során. Ha valaki mindezek után is vállalja az interjút, akkor egy összetett, több munkatárs sok-sok munkaóráját felemésztő folyamat indul be, ami az alanyból történő alapos felkészüléshez szükséges.

Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját évek óta próbáljuk megszólítani, és interjút kérni tőle – az első felkérésünket a róla készített portrénk készítésekor fogalmaztuk meg felé még három évvel ezelőtt. Ígéretet soha nem kaptunk, de egyértelmű elutasítást sem.

Most télen aztán változott a helyzet:

Hernádi Zsolt elfogadta az életútinterjú-meghívásunkat.

Telefonon és írásban is tisztáztuk, hogy egész biztosan tisztában van-e a stábja az életútinterjú formátum sajátosságaival, amire pozitív, megerősítő választ kaptunk, konkrét időpont-megjelöléssel – eszerint készültünk az interjúra.

Hernádi megkerülhetetlenül jelentőségteljes alakja a hazai gazdasági-hatalmi elitnek, egészen a rendszerváltás óta. Jelentősége már az ország határain is túlnyúlik. A mostani, egymásra torlódott válságegyüttes (klímaválság, szénhidrogén-válság, megélhetési válság, orosz-ukrán háború, etc.) kellős közepén bőséggel lenne miről kérdeznünk a magyar nemzetgazdaság zászlóshajójának vezérét.

Pár nappal ezelőtt azonban az interjút visszamondta

– nem ajánlott föl új időpontot a már leütött helyett.

Mérlegelve a helyzetet a Partizánban azt a döntést hoztuk, hogy ezt a választ nem fogadhatjuk el. Nagyobb bajban van ez az ország, sokkal súlyosabb veszélyek fenyegetik a közös jövőnket, valamint fontosabb szereplő a MOL és Hernádi Zsolt maga is annál, hogy beletörődjünk az interjú lemondásába.

Azt gondoljuk hogy nektek, mindannyiunknak, a magyar nyilvánosságnak van hatalmas szüksége arra, hogy végre azokkal a kérdésekkel is szembesüljön, amelyekre eddig a nyilvánosságban nem kellett válasszal szolgálnia. Mi tudjuk, mik ezek a húsbavágó kérdések – de ahhoz, hogy ezeket feltehessük neki, egyedül kevesek vagyunk.”

A Partizán arra kéri a nézőket, hogy aki egyetért azzal, hogy Hernádi adjon interjút, küldjön levelet a MOL-nak, amelyet EZEN a linken keresztül tehet meg.

Valódi Hírek