Elképesztő megoldások munkahelyi stressz ellen: Itthon csak álmodunk erről

„Hanyatló nyugat”.

A nyugati országokban egyre elterjedtebb az extra pihenőnap bevezetése a munkahelyi stressz ellen. Az amerikai NerdWallet például negyedévente 8 óra pihenőidőt biztosít alkalmazottainak, és 5 év után 5 hét szabadságot is ad. A vállalat évente négy napot is kijelöl, amikor mindenki egyszerre pihenhet.

A munkahelyi elkötelezettség hiánya világszerte történelmi csúcson van, mivel a dolgozók nem érzik, hogy eléggé törődnének velük. Erről írtunk egyébként >>ITT<<.

Magyarországon egyre többen mondanak fel a munkahelyen, mert nem bírják elviselni a munkahelyi stresszt.

A mentális betegségekben szenvedők, mint a szorongás, kiégés vagy depresszió miatt, nagyobb eséllyel mondanak fel. A koronvírus-járvány pszichológiai hatásai miatt az emberek érzékenyebbek a mentális problémákra.

A mentális egészséget támogató szabadnapok azonban kérdéseket vetnek fel olyan munkakörökben, mint az egészségügy vagy a 24 órás műszakokban dolgozók. Ezeknél a munkahelyeknél a stressz nagyobb, de kevésbé rugalmasak az ilyen megoldásokra.

Néhány cég, mint az Adobe és a LinkedIn, ún. „nyugiszobákat” alakít ki, ahol a dolgozók pihenhetnek vagy meditálhatnak a nyitott irodák zajától távol. Az Adobe-nál például kosárlabdapályán és kézműves helyiségekben is levezethetik a feszültséget a dolgozók.

(vg.hu nyomán)

Valódi Hírek