Majd kicsattan az örömtől Szijjártó: Nézd meg, mit sikerült leboltolnia Szerbiával

Már megkezdték az előkészületeket.

Algyő és Újvidék között új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítéséért. Már zajlanak az egyeztetések a beruházásról, júniusban akár alá is írhatják a megállapodást – jelentette be Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten, ahol jelen volt Dubravka Đedović szerb energiaügyi miniszter is.

A külgazdasági és külügyminiszter megosztotta, hogy a tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon, a kínai gazdaság újranyitása nyomán jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kapacitások (cseppfolyósított földgáz – szerk.) pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget.

A jelenleg zajló tárgyalásokról elmondta:

a magyar-szerb együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz„.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy Szerbia felől napi 9-15 millió köbméter földgáz érkezik hazánkba a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam lehet az Azerbajdzsántól vásárolni kívánt mennyiségeknek az egyik szállítási útvonala.

Szijjártó szerint ezért is érdekelt Magyarország a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, sőt a kormány elvárja az Európai Uniótól, hogy finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép-Európa hozzáférését alternatív forrásokhoz.

Már egy keretmegállapodás is született arról, hogy Magyarország idén 500 millió köbméternyi földgázt fog tárolni Szerbiának – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter

Emellett az MVM és a Srbijagas hamarosan közös vállalatot hoz létre, amely közös földgázkereskedelemmel foglalkozik majd, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon – tette hozzá.

Szijjártó továbbá kifejtette, hogy menetrend szerint halad az új határkeresztező villamos energiavezeték építése, amely a szállítási kapacitás megduplázását fogja eredményezni és várhatólag 2028-ra fog elkészülni, a következő feladat pedig a határkeresztező pont kijelölése lesz.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek