Kiderült: Durván átverték a magyar óriáscég dolgozóit, az utcára kerültek az emberek

Az újpesti gyárból mindenkit elküldtek.

Alaposan becsapták a Tungsram dolgozóit, ugyanis többen utcára kerültek a hajdúböszörményi üzemből, Újpestről pedig mindenkit elküldtek, pedig még februárban is úgy tudták, az új befektető majd átveszi őket – írta a Népszava.

„Nem sikerült megegyezni a befektető-jelölttel, így lakat került az újpesti gyárra, ahonnét mindenkit elküldtek, azokat is, akiket addig munkaerő-közvetítő cégeken keresztül foglalkoztattak,

csak az állagmegóváshoz szükséges személyzet maradt”

– mondta a lapnak Sallai Gábor, az április elseje óta végelszámolás alatt álló a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete elnöke.

A felszámolás alatt álló Tungsram hajdúböszörményi üzemében is többen utcára kerültek azok közül, akiket még februárban is azzal a reménnyel kecsegtettek, hogy az új befektető majd átveszi őket, ez nem történt meg.

Korábban mi is több alkalommal beszámoltunk az egykor világhírű lámpagyár megszűnéséről. A Tungsram – a kormány stratégiai partnereként – egy éve áprilisban, a választás után közölte, súlyos anyagi gondok miatt kénytelen elbocsátani öt telephelyéről 1600 dolgozóját. A cég ekkor

3000 munkavállalójából 2000 embert bocsátott el.

Emlékeztettek, a gyár legnagyobb hitelezője, az állami tulajdonú Eximbank kétszer is nemet mondott az ajánlott csődegyezségi konstrukcióra, így novemberben megkezdődött a felszámolási eljárás. Ennek következtében pedig a még megmaradt dolgozóknak is felmondtak.

A Tungsram vezetése ekkor azt állította: több befektetőjelölttel tárgyalnak, amelyek négy telephelyen, Budapesten, Zalaegerszegen, Hajdúböszörményben, Nagykanizsán átvennének termelési folyamatokat, így összesen nagyjából négyszáz Tungsram-dolgozónak marad meg a munkája. Mostanra kiderült, még ennyinek sem – írták.

Sallai Gábor elmondta: a bezárt újpesti üzemből elküldöttek 99 százaléka már talált új munkát – méghozzá jobban fizetőt az addiginál, mert a Tungsramnál a többség minimálbért vagy szakmunkás bérminimumot kapott –, akik azonban vidéken utcára kerültek, náluk már nem ilyen egyszerű, hogy új megélhetési módot találjanak.

Valódi Hírek