Csődvédelmet kért a magyar cég, amely több száz dolgozót rúg ki a következő hetekben

Bajban vannak.

Csődvédelmet kért a Tungsram, miután egyik banki hitelezője inkasszót nyújtott be a számláira;

a társaság a csődvédelemmel a működő- és fizetőképességét akarja megőrizni

— közölte a cég szerdán az MTI-vel.

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt.törvény biztosította jogával élve” inkasszót nyújtott be szerdán a vállalat bankszámláira, vagyis minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással a pénzintézet rendelkezne.

„A Tungsram tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit”

— olvasható a közleményben.

A Tungsram továbbra is a legfontosabbként kezeli „munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését„, ezért a vállalat jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért.

A lépést a cég azzal indokolta, hogy „a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját„. A kényszerű lépésről a törvényi előírások szerint a dolgozókat, a szakszervezeteket, az üzemi tanácsokat és a bankokat is tájékoztatták.

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a tájékoztatóban jelezte: a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt „egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse„. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól:

kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása,

amely innovatív üzletágaira koncentrál.

A cégvezető hangsúlyozta: a csődvédelem a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég megszűnését, hanem éppen azt jelenti, hogy „megpróbáljuk a sikeres túlélését biztosítani„. Nem tervezték ezt a lépést, de lehetőséget ad a társaságnak. A csődvédelem célja az újjászervezés, illetve az, hogy a Tungsram Operations Kft. a hitelezőivel megegyezzen — közölte.

A közlemény kitér arra is, hogy az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot — fizetési moratóriumot — kap a tartozásaira. A fizetési moratórium egyebek között a munkabérre és a bér jellegű egyéb juttatásokra — mint a távolléti díj –, a végkielégítésre és az ezeket terhelő adókra, illetve más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt is megfizetik.

A vállalat termelési, szolgáltatási, globális kereskedelmi tevékenységei az eljárás alatt folytatódnak. A cég reorganizációs szervezetet állít fel, amely a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki a reorganizációra és a hitelezőkkel történő megegyezésre.

Arra törekszik a cég, hogy a csődvédelem kezdetétől számított 90 napon belül megegyezzen a hitelezőivel. Ahhoz, hogy sikeresen végződjék az eljárás, „elengedhetetlen, hogy dolgozóink, vevőink, beszállítóink és partnereink bizalma töretlen maradjon a Tungsram iránt„, ha ez megvan, akkor sikeres lehet az eljárás — idézi a közlemény Jörg Bauert.

A cégvezető hangsúlyozta: a Tungsram egy történelmi, magyar márka, amely „az innováción alapuló, jövőorientált megújulás útján jár, amelyet együtt, összefogva meg tudunk őrizni„. A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

(MTI)

Valódi Hírek