Itt van Nagy Márton rendkívüli bejelentése: Hiába vonult ki Magyarországról az orosz kémbank, van helyette más

Kínai vakcina, kínai egyetem, kínai akkumulátorgyár, kínai hitel, Kínai Építési Bank.

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete – jelentették be szerdán az ünnepélyes megnyitón a Pesti Vigadóban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, amelynek létrehozása reményei szerint „újabb fejlesztéseknek” fog teret nyitni.

„A China Construction Bank segíti a magyar cégek belépését a kínai piacra, illetve

a kínai beruházások magyarországi megjelenését”

– magyarázta a miniszter.

Tien Kuo-li, a CCB elnöke kiemelte: Kína és Magyarország közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, „szilárd és mély”. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

Nagy Márton azt mondta: a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg.

Ismertette:

2010-hez képest már másfélszer több, mintegy 18 ezer kínai állampolgár él békében Magyarországon,

ami – állította – „a bizalom megerősítésének jele”.

„Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedés 6,4 százalék lehet. Ez is azt jelenti, hogy Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje”

– mondta.

Kína a teljes magyar külkereskedelem több mint 4 százalékát adja, az ország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, Európán kívül pedig a legnagyobb. Tavaly a 10. helyen volt Kína a legnagyobb külföldi befektetők között.

„Már 144 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az országban, amit kínai vállalatok valósítottak meg magyar állami támogatással”

– büszkélkedett a miniszter, aki arra is rámutatott, hogy a világ négy legnagyobb mérlegfőösszegű hitelintézetéből három már jelen van Magyarországon.

„A háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben forrásokra, tőkére van szükség,

hitelezés nélkül nincs gazdasági növekedés, ebben számítanak a China Construction Bankra is”

– jelentette ki, majd elismételve újra reményét fejezte ki, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok mindkét fél számára gyümölcsözők lesznek a jövőben is.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a magyar és a kínai pénzügyi rendszer egyre szorosabb összekapcsolódásának eredménye az újabb kínai fióktelep megnyitása.

„A Bank of China már 2014-ben letelepedett Magyarországon. A jegybank aktív szerepet vállal a két ország pénzügyi kapcsolatainak erősítésében, a CCB magyarországi képviseletével még szorosabb lesz az eddigi eredményes együttműködés”

– mondta.

Tien Kuo-li elnök azt mondta: a barátság Kína és Magyarország között hosszú múltra tekint vissza, „szilárd és mély”. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez.

Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője elmondta: a CCB a kínai bankszektor vezető vállalata, a világ pénzügyi rendszerének fontos szereplője.

A két ország együttműködése folyamatosan mélyül,

a fióktelep jó híd és összekötő kapcsolat lesz a vállalkozásoknak.

„Magyarország úttörő szerepet játszik a kínai Egy övezet – egy út (új selyemút) kezdeményezésben, és

egyedülálló elhelyezkedése miatt stratégiailag fontos helyszínt jelent”

– jegyezte meg Jang Csao.

(MTI)

Valódi Hírek