Dávid Ferenc drámai adatokat közölt az inflációról – ezért követelnek nyugdíjemelést a szakszervezetek (+videó)

Szerinte nyugodt szívvel lehet az 5 százalékos nyugdíjemelést követelni.

Azonnali visszamenőleges, legalább 5 százalékos nyugdíjkorrekciót sürgetnek a nyugdíjas szervezetek. Ugyan az időseknek járó juttatásokat januárban 15 százalékkal, a kormány által tervezett éves inflációval emelték, azonban az érdekvédők szerint a tényleges pénzromlás mértéke ennél jóval magasabb lesz.

„Most eltelt három hónap, ebben a három hónapban ugye 25 százalékot meghaladó volt a fogyasztói-árindex növekedés. A nyugdíjas még ennél is magasabb volt.

Feltéve, és meg nem engedve, hogy az elkövetkező három hónapban 3-3 százalékkal visszaesne az infláció, akkor is a féléves infláció már 22 százalék, tehát fél év múlva már a nyugdíjasoknak egészen biztos, hogy 20 százalék feletti lesz”

– mondta Dávid Ferenc, a DK gazdasági árnyékminisztere, az ATV Egyenes Beszéd című hétfői adásában.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: tavaly már elbuktak 1,2 százalékot a nyugdíjasok, hiszen a nyugdíj-kiigazítás tavaly 14 százalék volt, a nyugdíjas fogyasztói-árindex 15,2, tehát ott már elment 1,2 százalék.

„Alsó hangon,

nyugodt szívvel lehet az 5 százalékos nyugdíjemelést követelni”

– mondta a szakember, hozzátéve, ennek megvan a közgazdasági racionalitása. Megjegyezte, még így is romlanának a nyugdíjasok reálpozíciói, tehát ez egy utólagos kiigazítás lenne.

Mint rámutatott, vannak azonban olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok, akiknek ezen az emelésen túl kellene egy egyszeri nyugdíj-kiegészítést adni. Dávid Ferenc elmondta, ha 1 millió emberről beszélünk, ez 100 milliárdos nagyságrendet jelent a költségek tekintetében.

„Igazából szakszerűen is megvédhető az, hogy ilyen inflációs ütemben, negyedévenként legyen a korrekció. Az is utólagos, hogy ott is bukta van, de legalább egy áthidalás van. Mindenféleképpen lépni kéne. Bármennyire is azt mondják, hogy megtalálták a vakcinát – a vakcinát megtalálták, be is adták a betegnek, csak a beteg nem akar gyógyulni”

– mondta a politikus, hangsúlyozva, a magyar társadalmat kiemelkedő infláció sújtja. Emlékeztetett a 25 százalékos Európa-rekorder inflációs adatokra, valamint a 40 százalékos magyarországi élelmiszerinflációra.

Dávid Ferenc személyes tapasztalatait is megosztotta egy bevásárlásról, amely során 30 ezer forintot fizetett alapvető cikkekért. Felhívta rá a figyelmet, hogy ez egy nyugdíjas háztartás számára a tragédiát jelenti, hiszen a teljes havi nyugdíjuk elmehet a bevásárlásra.

A szakember egy egészen drámai adatra is rámutatott: míg a KSH által közölt fogyasztói árindex-növekedés 25,2 százalék volt,

a nyugdíjas infláció ennél 1,5 százalékkal magasabb, 26,7 százalék.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: a maginfláció az Európai Unióban ma 5,5 százalék körüli, a magyar maginfláció – ami perspektivikusan mutatja, hogy mi jön az évben – 25,7 százalék, ami ötszöröse az uniós adatnak.

A szakember közölte: az államnak 1000 milliárdos plusz áfabevétele volt, az általános forgalmi adót időlegesen fel kellene függeszteni és csökkenteni. Hozzátette: a kereskedelmet sújtó ágazati extraadót azonnali hatállyal ki kellene vezetni, ami – mondta – gyakorlatilag 4 százalékot jelent az áfán felül,

így nem 27 százalékos áfa van Magyarországon, hanem 31 százalékos.

Videó:

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek