Reagált a lengyel elnök Putyinék atomháborús fenyegetéseire – súlyos veszélyekre figyelmeztetett

Az orosz diktátor nukleáris arzenáljával akar félelmet kelteni.

Oroszország megpróbál pszichózist előidézni és megfélemlíteni Nyugat-Európát a beloruszba telepített atomfegyverekről szóló jelentésekkel – hívta fel a figyelmet Andrzej Duda lengyel elnök az Ukrán Nemzeti Hírügynökség közlése szerint.

„Putyin megpróbál megfélemlíteni bennünket, de én nem félek ettől. Azzal akar riadalmat kelteni, elsősorban Nyugat-Európában, hogy nukleáris arzenált telepít Belaruszba, valamint nukleáris robbanófejeket visz a határokhoz közel”

– fogalmazott a lengyel elnök.

Lengyelországnak olyan információi vannak, hogy Oroszország minden megállapodás és nemzetközi szerződés ellenére évek óta militarizálja a kalinyingrádi régiót, és olyan fegyvereket telepít, amelyeknek nem kellene ott lenniük – mutatott rá.

Duda kifejezte meggyőződését, hogy a NATO, valamint az amerikai hadsereg fokozott jelenléte Kelet-Európában, köztük Lengyelországban

„gyengíti Oroszország agresszív fellépésének esélyét”.

A lengyel elnök hangsúlyozta, jobban aggódik az ukrán atomerőművek sorsa miatt, amelyek jelenleg veszélyben vannak, különösen a zaporizzsjai atomerőmű, amelyet az oroszok elfoglaltak.

Kiemelte: az oroszok ilyen jellegű nukleáris fenyegetése

sokkal aggasztóbb, mint az atomfegyverek állítólagos beloruszba telepítése.

„Nyilvánvaló, hogy Ukrajna és a világ orosz birodalmi tervekkel szembeni ellenállásának fényében az orosz hatóságok és Putyin különféle módokon próbálják kijátszani és megfélemlíteni a világot. De ne ijedjünk meg: azért vagyunk erősek, mert egységesek vagyunk”

– jelentette ki Duda.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba. Idén februárban pedig az orosz diktátor arról döntött, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét az Egyesült Államokkal kötött stratégiai támadófegyver-csökkentési szerződésben.

Ezt követően Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt vezetője azt mondta: az ő kezdeményezésére történt a nukleáris fegyverek fehéroroszországi elhelyezése, ez nem megfélemlítés, nem zsarolás, hanem

lehetőség „a fehérorosz állam biztosítására”.

(ukrinform.ua / index.hu nyomán)

Valódi Hírek