Döntöttek: Tovább folytatódik a központosítás, kivéreztetik a kórházakat Pintérék

Még ablakot sem cserélhetnek önállóan a kórházak.

Leginkább csak gesztusok szintjén tudták értékelni a belügyminiszter csütörtöki fórumára meghívott kórházi vezetők a Pintér Sándorral folytatott „egyeztetéseket”. Mint a Népszava írta, a meghívott szakemberek elmondták, annak ellenére, hogy „széles körű tájékoztatást kaptak” a kormány terveiről, az elhangzottakról már volt tudomásuk, vagy legalábbis sejtették, mi fog történni a fórumon.

Mindezek tükrében pedig úgy tűnik, tovább folytatódhatnak a központosítások.

A lap információ szerint ezek részletei is terítéken voltak a megbeszélésen, ahol az is kiderült, Pintér Sándor nem igazán szereti a kérdéseket.

Orbán Viktor kedden már más hangnemet ütött meg a kérdésben, az egészségügyet felügyelő Pintér pedig szintén kifejezte reményét, hogy rendeződik Takács Péter államtitkár, valamint a Magyar Orvosi Kamara közötti viszony. Arról viszont nincsenek információk, hogy az államtitkár visszavonná-e korábbi megalapozatlan vádjait – hívták fel a figyelmet.

Emlékeztettek, hogy a miniszterelnök Lukács László jobbikos képviselő azonnali kérdésére reagálva többek között azt mondta: köszönettel tartoznak orvosi kamarának is, például a hálapénz kiszorítása érdekében végzett munkájuk miatt, és a jövőben is szívesen működnek együtt velük.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, „A beteg az első” címet viselő csütörtöki fórumon a megyei és városi kórházi vezetők mellett jelen voltak az egészségügyi irányításáért felelős kormányzati szervezetek-, valamint az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervek képviselői is. Egyes kórházi vezetőkben ellenszenvet váltott ki a Takács Péter által aláírt rendezvényre szóló meghívó, ugyanis a névre szóló levélben azt is jelezték, hogy a főigazgatók milyen öltözékben jelenjenek meg az eseményen.

Az államtitkár közölte:

kérdezni nem lehet, de kihelyeznek dobozokat, amelyekben elhelyezhetik észrevételeiket.

A lap értesülései szerint a fórum első részében

  • különböző lezárult uniós projektekről,
  • a kórházak gazdálkodásáról,
  • finanszírozásról,
  • az új ügyeleti rendszerről hallgathattak előadásokat a meghívottak.

A program második részében Pintér Sándor tartott előadást, aminek keretében a miniszter egyebek közt arról is szólt, hogy

tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit,

valamint a létesítménygazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokat.

Az intézkedések pedig érintik az őrzés-védelem, a takarítás, a műszaki üzemeltetés, a karbantartás, valamint az ezekkel összefüggő épületfelújítások területeit is. Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július 1-jétől, a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság – írták.

Ez a szervezet pedig – jelezték – már nem a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, hanem a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium irányítja. Ennek két fő feladata a központosított közbeszerzések lebonyolítása, valamint a létesítmény-üzemeltetés.

A változások értelmében az állami kórházaknak és szakrendelőknek már nem lesz saját műszaki-üzemeltető gárdája. Mint írták, az ablaküveg pótlásától kezdve a gép- és műszerjavításokig mindent egy helyről, központilag szerveznek.

Ezek a lépések pedig ellentmondanak annak a másfél éve elindult átalakítási tervnek, amelynek keretében a megyei kórházak magukhoz vették a városi kórházak háttérszolgáltatásainak munkatársait és azok irányítását. Emlékeztettek, már a sátoraljaújhelyi fideszes polgármester, Szamosvölgyi Péter is nyilvános adott hangot felháborodásának, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy

az üzemeltetés központosítása már a megyei kórház irányítás keretében is gondokat okoz.

„A műszaki ellátási feladatoknak a megye kórházához rendelésével a helyi szakemberek felmondtak és így gondot jelent egy-egy meghibásodott berendezés javítása”

írta többek között a kormánypárti polgármester a közösségi oldalán közzétett nyílt levelében.

Valódi Hírek