Történelmi fordulat: Ezt üzente Orbán az USA-nak a szankciók után

Közölte, Amerika a barátunk.

A háború óta világos volt, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank lehetőségei szűkültek, azzal pedig, hogy szankciók alá vonták az amerikaiak, tönkre is tették. Ilyen körülmények között értelmetlenné vált a részvétel – többek között ezt mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában arról, hogy Magyarország kilép az orosz kémbankból.

Azt mondta, ha a tényeket nézzük, azt találjuk majd, hogy nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó. Elmondta, átnézte a listát, 34 magánszemélyt soroltak fel ezeken, akikről azt állítják, hogy kijátszották az USA által Oroszországra kivetett szankciókat. Ezeken egy magyar személy szerepel – a bank alelnöke, Laszlóczki Imre – de van ciprusi, osztrák, lichtensteini érintett is.

„A szankciókkal sose értettünk egyet, de senki jogát sem vitatjuk el, az Egyesült Államokét se, hogy szankciókat vessenek ki”

– mondta.

„Jó viszonyunk van, talán életünkben egyszer üzentünk nekik hadat a második világháborúban, azóta nem is próbálkoztunk ilyesmivel, és megpróbáltuk a lehető legszorosabb baráti együttműködést kialakítani. Ezt sikeresen tettük,

»az Egyesült Államok a barátunk«”

– jelentette ki.

Orbán úgy látja: filozófiai azonosság is van az országok között, mindkettő szerint szabadság és piacgazdaság kell, sőt – tette hozzá – keresztény ország Amerika is, akárcsak Magyarország.

Arról, hogy „ruszkik haza” plakátok jelentek meg az utcákon az amerikai nagykövetség támogatásával, elmondta:

szokatlan, hogy a véleménykülönbségeket plakátkampánnyal fejezzék ki.

Azt mondta, az amerikaiak szerinte „ritmuskésésben vannak”, mert már hazaküldtük a ruszkikat, neki erről személyesen is vannak emlékei.

„A magyarokat nem kell emlékeztetni a saját történelmükre, és nem kell biztatni arra, hogy mindenkivel – Oroszországgal szemben is – figyeljünk a biztonságunkra”

– mondta, hozzátéve, szerinte Amerika nem adta fel, hogy Magyarországot „belepréselje” a háborúba, de „mi nem fogjuk engedni, akármilyen eszközöket is választanak a barátaink„.

Orbán azt mondta, a legfontosabb véleménykülönbség az Egyesült Államokkal a háború kérdésében van, de ezt a amerikai-magyar barátságnak ki kell bírnia.

Orbán ismételten beszélt az eszkalációs kockázatokról is, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy a britek szegényített urántartalmú lövedékeket akarnak eljuttatni a frontra, az oroszok pedig taktikai atomfegyvereket telepítenek Fehéroroszországba. Orbán szerint a háború további kiterjedése valamilyen atomfegyver bevonásával is járhat.

Arról, hogy 25,2 százalék volt az infláció márciusban, Orbán elmondta:

ez szerinte kevés ahhoz, hogy kivezessék az ársapkákat.

Hozzátette: voltak ugyan drasztikus áresések, de ennek a spektruma még szűk. Azt mondta, reméli, hogy áprilisban érzékelhetőbb, általánosabb lesz a drágulás lassulása.

A háborúval kapcsolatban Orbán közölte: szerinte nem folytatható a végtelenségig Ukrajna finanszírozása. Az ukrán nyugdíjakat, fizetéseket, az oktatás- és egészségügyet mind Európa fizeti, ami hiányzik az európai gazdaságból.

„Ha abbahagynánk Ukrajna finanszírozását, egyből véget érne a háború is”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek