RENDKÍVÜLI: David Pressman bejelentette a magyar tisztségviselő elleni szankciókat

Megvan a büntetés.

Kedden arra hívtuk fel a figyelmet, hogy David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyar nagykövete váratlanul rendkívüli sajtótájékoztatatót jelentett be másnapra. Akkor ugyan nem jelöltek meg témaként semmit, azóta kiderült, hogy magyar tisztségviselők elleni szankciók bevezetésére készül az USA.

Az esemény hírére reagált Gulyás Gergely, aki nagyon barátságtalan lépésnek minősítette azt, amiről még nem lehettek pontos információi. Deutsch Tamás is kikelt magából, és cinikusan a nevét cikizve üzent – magyar nyelven – a nagykövetnek.

Több mint 50 intézményre és személyre vet ki szankciókat az USA kormánya, hogy csökkentse Oroszország hozzáférését a világ pénzügyi hálózathoz. Ezek között a Nemzetközi Beruházási Bank tisztségviselőire, köztük

egy magyarra, Laszlóczki Imrére is büntetőintézkedést rónak

– jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján David Pressman.

Pressman elmondta: sokan figyelmeztettek Oroszország háborús tevékenységével kapcsolatos veszélyekre, azonban ezeket a magyar kormány nem vette figyelembe. Kiemelte:

Magyarország releváns szövetségese az USA-nak NATO-tagként,

de fontos csökkenteni a háborús kockázatokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: elengedhetetlennek tartja, hogy párbeszédet folytassanak azokkal, akikkel nem értenek egyet. A magyar kapcsolatot kulcsfontosságúnak nevezte, és optimista azzal kapcsolatban, hogy a kabinet előbb-utóbb belátja, mekkora veszélyt jelent a biztonságra az orosz kémbank működése.

Videó:

Valódi Hírek