Óriási áttörés: Megvan a túlsúly elleni új gyógyszer

Fontos szerepe lehet a szívbetegség és a rák megelőzésében.

A Texasi Egyetem San Antonio-i egészségügyi központjának munkatársai a Pennsylvania Egyetem és a Cornell tudósainak részvételével végzett kutatásában egy olyan anyagot fedeztek fel, amely képes volt a túlsúly kialakulását megakadályozni magas cukor- és zsírtartalmú diétára fogott kísérleti egereknél – írta az Index.

A szakemberek által szabadalmaztatott CPACC nevű anyag megakadályozta a máj zsírosodását, így gyógyszerként

fontos szerepe lehet a szívbetegség és a rák megelőzésében.

„Amikor egereknek adjuk a gyógyszert egy kis ideig, elkezdik leadni a súlyukat. Lesoványodnak”

– mondta Madesh Muniswamy professzor.

A fogyást kiváltó molekulát a magnézium sejtek anyagcseréjében betöltött szerepét vizsgálva fedezték fel. A magnézium a negyedik leggyakoribb pozitív töltésű ion a szervezetben a kalcium, a kálium és a nátrium után. Fontos szerepe van a test megfelelő működésében, a csontok, a vércukorszint, valamint a vérnyomás szabályozásában is.

A kutatók ugyanakkor megállapították, a sejtek energiaközpontjaiként működő mitokondriumok energiatermelését lelassítja, ha túl sok magnéziumot vesznek fel. Kísérleteik során kipróbálták, hogy az állatokban az MRS2 gén kikapcsolásával akadályozzák a mitokondriumok magnéziumfelvételét, amelyek így aktívabbá válhattak energiafelhasználás terén. Beigazolódott, hogy a módosított egereknél a zsírszövet nem vastagodott meg, és nem jelentkezett a rossz étrend miatti zsírmáj- vagy cukorbetegség – írták.

Valódi Hírek