Nagy a baj: Bekeményít az EU, óriási balhé kerekedett a kormány legújabb tervéből

Pedig a tervek szerint hamarosan lép a kormány.

Óriási probléma van a pedagógusokat érintő státusztörvénnyel, a quibit.hu brüsszeli forrása szerint:

„adott esetben ez azt is jelentheti, hogy a tanárbéremelés uniós részének folyósítása emiatt

veszélybe kerülhet.”

Ahogy írtuk, júniusban bevezetné a kormány az új „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony„, amely Rétvári Bence szerint minden intézményben biztosítaná a foglalkoztatás kereteit.

A pedagógusok közül azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelente a váltás, ezért is igyekszik többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete gyorsítani az információáramlást.

Az új státusztörvény azonban veszélyeztetheti a pedagógusbér-emelés uniós részét. Az Európai Bizottság világosan megfogalmazta azokat a feltételeket, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy folyósítsák az összeget. A magyar kormány tervezete azonban

szembemegy ezekkel a feltételekkel.

„A Kormány és a Parlament nem fog egyoldalúan bevezetni a pedagógusok munkaterheit növelő, a meglévő szakmai autonómiát korlátozó vagy a szakma vonzerejét csökkentő szabályokat.

Ilyen intézkedésre kizárólag a legnagyobb pedagógus szakszervezetekkel folytatott érdemi társadalmi párbeszéd alapján, különösen a szerzett jogok tekintetében, konszenzusra törekedve kerülhet sor”

– olvasható az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) nevű programcsomagban.

A benne található programok a szociális felzárkózást célozzák meg, jelentős részüket az Európai Bizottság finanszírozza. A kezdeti tanári béremelések mintegy

80 százalékát is az Európai Unió fedezné.

A tervek szerint a tanárok fizetésének úgy kellene emelkednie, hogy közben a terheik nem nőnek. Ezzel szemben a státusztörvény tervezete ennek nem tesz eleget.

„Most nézem a költségvetési törvény módosítását, és a tanári bérekről szóló rész bizony nem került bele. Megint átverte a kormány az Európai Bizottságot, mert megígérte, hogy nem fog a tanárok státuszán hátrányosan változtatni. Tulajdonképpen úgy szeretne bért emelni, hogy közben sokkal rosszabb helyzetbe hozza őket”

– fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet alelnöke.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról nyilatkozott, hogy

április 24-re egységes sztrájknapot hirdettek a köznevelési és szakképzési intézményekben.

Reméli, hogy hamarosan fény derül arra, milyen szakmai javaslatokat fogadott el a kormány a tervezettel kapcsolatban, szerinte az eddig találkozókat nem lehet egyeztetésnek tekinteni.

„Most már az is fel van háborodva, aki eddig nem sztrájkolt és nem polgári engedetlenkedett.

Többen is fontolgatják, hogy felmondanak, ha tényleg bevezetik a törvényt”

– nyilatkozott egy iskolaigazgató a Qubitnek.

Valódi Hírek