Végre kibukott: Ekkor döntenek Orbánék a még létező ársapkákról

Egy ideje tervezik a kedvezmények kivezetését.

Egyelőre április végéig vannak érvényben az élelmiszereken lévő ársapkák, a hónap közepén dönt a kormány arról, mi lesz a sorsuk a továbbiakban – derült ki az Országgyűlés keddi ülésén.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós élelmiszerár-drágulást sokszorosan meghaladják a hazai adatok. Elmondása szerint látják, hogy az ársapkák rendszere drágítja a magyar élelmiszerárakat.

Meglátása szerint

a nagy multik 6-7 ezer élelmiszer árát határozzák meg

az elosztórendszerükben, ebben kontroll nélkül tudták beépíteni a vélt és valós veszteségeket.

Mivel nem volt ellenőrzés, sokkal többet építettek be, mint amennyit a másik oldalon vesztettek – összegezte a helyzetet a politikus.

„Ki adja vissza a családoknak a hónapokon át indokolatlanul elvett összegeket”

– tette fel a kérdést.

Elmondása szerint a Jobbik már 5 éve javasolta egy online árfigyelő adatbázis létrehozását, amivel ezek a folyamatok ellenőrizhetőek.

Farkas Sándor szerint amíg újabb szankciók születnek, addig a „szankciós inflációt” sem lehet leszorítani, folyamatosan jelen lesz a boltokban és az árakban.

Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott, hogy:

„a kormány arra törekszik, hogy megvédje az embereket és csökkentse azokat a hatásokat, amelyeket ezek a tényezők okoznak.”

Elmondása szerint a hónap végéig még érvényben maradnak az ársapkák, de

a kormány már áprilisban dönt ezek jövőjéről.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az MNB szerint idén 26 százalékos további élelmiszerdrágulás várható.

A kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt gyengébben teljesít a gazdaság, és

megrendült a hit külföldön a magyar gazdaságban

– tette hozzá.

A politikus összehasonlította a 2008-as árakat a jelenlegi számokkal, és arra a következtetésre jutott, hogy a baloldal alatt, még egy világgazdasági válság idején is erősebb volt a magyar gazdaság.

Orbán Viktor március végén nyilatkozott a kedvezmények fokozatos kivezetéséről. A miniszterelnök szerint a még létező ársapkákat a csökkenő inflációval párhuzamosan fogják kivezetni, de amíg nagyon magas az infláció, addig ezt nem lehet megtenni.

(blikk.hu nyomán)

Valódi Hírek