Végre megvan, mivel nyesik le az inflációt Orbánék – egészen furcsa megoldást választottak

A lakosság is szerepet kap ebben.

Online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoportot hozott létre a kormány

– derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfői közleményéből.

A kormány által sokat hangoztatott „elhibázott” uniós szankciók és a szomszédos háború miatt alakult meg a munkacsoport, amely az infláció leszorítását segíti a tárca reményei szerint.

„Már 20 intézkedésről született döntés a drágulás megfékezése érdekében, az inflációellenes lépések – többek közt az élelmiszerárstop és a kamatstop – működnek, az infláció tetőzött és lassú csökkenésnek indult”

– írták a közleményben.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke javasolta az online árfigyelő adatbázis létrehozását, ennek mielőbbi működésére – és a jogi kérdések tisztázására – jött létre a munkacsoport, a kormányt érintő feladatok koordinálója a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár, Lóga Máté lesz.

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A munkacsoport és a szolgáltatás célja, hogy a lakosság egy átlátható adatbázist kapjon, amelyben figyelemmel kísérheti és összehasonlíthatja az árakat, ezzel erősítve a vásárlói tudatosságot.

Az indoklás szerint gazdasági szempontból a szolgáltatásnak versenynövelő szerepe van, valamint így felvehetik a kesztyűt a túlárazással szemben.

A tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektor élelmiszertípusai lesznek porondon, a terv, hogy év végére már olyan elektronikus árfigyelő-rendszer működjön, amely újabb eleme lesz a kormány infláció elleni intézkedéscsomagjának.

Márpedig ez egyre égetőbb kérdés, az Eurostat februári adatai szerint

Magyarország 25,8 százalékkal listavezető volt az infláció mértékét tekintve,

miközben a múlt héten az élelmiszerdrágulás elérte a 44 százalékot.

Orbán Viktorék szerint az év végéig egyszámjegyűvé válik a magyar infláció, de több gazdasági szakértő is úgy gondolja, ez irreális terv a kormány részéről.

Valódi Hírek