Segítség a természetes családtervezéshez

Mire jó a cikluskövetés? Milyen esetekben segít? Mennyire hatékony a természetes családtervezés? Hány fél vesz részt a természetes családtervezésben? Cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a cikluskövetéssel kapcsolatban.

A cikluskövetés egy olyan módszer, amelyet szakorvosok dolgoztak ki. Múltját tekintve több évtizedre vezethető vissza, és komoly tudományos háttérrel rendelkezik. A módszer elsajátítható a Belvárosi Orvosi Centrum szakképzett ciklustanácsadóinak segítségével.

Egyszerűen megállapíthatók a ciklus terméketlen és termékeny napjai

A cikluskövetés használatával egyszerűen megállapíthatók a ciklus terméketlen és termékeny napjai. Milyen esetekben segít ez a lehetőség? Például akkor, ha egy pár gyermeket szeretne, hiszen egészséges termékenység esetén ezzel a módszerrel fél éven belül lehet a fogantatásra számítani. Ahhoz, hogy elmondható legyen, hogy nincsen semmilyen eltérés, szükség van a cikluskövetésre, hiszen általa fény derül minden olyan dologra, amit esetleg korrigálni kell.

Továbbá ez a módszer használható a várandósság elkerülésére is, hiszen a cikluskövetés a fogamzásgátló tablettákhoz hasonló, 98 százalékos megbízhatósággal rendelkezik. Előnye ezekkel a tablettákkal szemben, hogy természetes és organikus, nincs szükség hormonális beavatkozásra.

Újra lehetőség nyílik a természetes úton való teherbeesésre

Az említettek mellett a cikluskövetés jó néhány hormonális eltérés felismerésére is használható, amelyek akadályozzák a teherbeesést. Ezek helyrehozásával újra lehetőség nyílik a természetes úton való teherbeesésre.

A ciklus követése során megfigyelésre és értékelésre kerülnek a női ciklus során történő belső hormonális változások jelei. Ezáltal nyomon lehet követni, hogy éppen mi történik a ciklusban. A nők megismerkedhetnek a testük működésével, megérthetik, hogy a ciklusuk változását milyen háttérfolyamatok eredményezik.

A természetes családtervezésben három fél vesz részt

A természetes családtervezésnek négy fő módszere ismert: a Sensiplan, a Billings, a FEMM és a Creighton. A természetes családtervezésben három fél vesz részt: a nő, a cikluskövetési oktató és az orvos. A nő feladata a megfigyelés, a cikluskövetési oktató segít megérteni, hogy pontosan mit jelentenek a megfigyelések, az orvos pedig elemzi a megfigyelések adatait, valamint levonja azokból a következtetéseket.

Ez a módszer azért tökéletes, mert minden nő az adott élethelyzetének megfelelően tudja alkalmazni. Ugyanis egyszerre használható családtervezési módszerként és fogamzásgátló módszerként is. A cikluskövetés alkalmazásához fontos, hogy a hormonrendszer stabil legyen, a ciklus jól működjön. Ma már arra is van lehetőség, hogy a nők a saját ciklusukat mobilapplikáción kövessék, és ezt megosszák a szülész-nőgyógyász szakorvossal, aki így folyamatában látja a ciklusukat.

Valódi Hírek