Baj van: Elfogyott az uniós pénz, leállt egy országos program

Nincs már forrás erre.

Április 1-jétől szünetel az országos hajléktalan-étkeztetési program.

Az újraindulásról egyelőre még nincs hír, pedig az utcán, átmeneti szállókon és otthonokban élők zömének ez volt az egyetlen esélye, hogy napi étkezést kapjon.

– hangsúlyozta a Népszavának adott interjúban Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani vezetője.

A program még 2017-ben indult el 4 milliárd forintos uniós forrásból. Az összeg a ciklus végére már 5 milliárdra rúgott.

„Ebből

4000 adag ételt elkészítését és szétosztását tudtuk biztosítani

hétköznapokon. Ez évi egymillió adagot, több ezer tonna élelmiszert jelentett, több tízezer embernek nyújtva segítséget”

– mondta Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója.

„A programozási időszak 2020-ban lejárt, de különféle maradványpénzek felhasználásával egészen idén áprilisig fenn tudtuk tartani ezt az ellátást. Úgy tűnt, hogy a következő uniós ciklus kezdetével kiírható támogatási pályázat meghirdetéséig és lezárásáig több hónapos szünet állhat be a hajléktalan-étkeztetésben”

– fogalmazott Varga, valamint hozzátette, hogy sikerült összegyűjteniük még egy kis pénzt, így további 81-105 napra tudják biztosítani a meleg ételt. Azonban ehhez új közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk.

„Már ki is írtuk, jelentkező is van, így

nagyon bízom benne, hogy május közepétől újraindulhat a program

és várhatóan négy újabb hónapig, a győztes ajánlatban szereplő vállalási ártól függően, ismét tudunk adni napi egy tál meleg ételt a fedél nélkül élőknek”

– mondta az alapítvány igazgatója.

A közalapítvány munkatársai úgy tudják, a Belügyminisztérium és az uniós források felhasználását felügyelő hazai irányító hatóság komolyan dolgozik azon, hogy az „egy tál meleg étel program” elérhető legyen a következő években is, mert már szervesen beépült a hazai hajléktalanellátó rendszerbe.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek