A szűrt vízzel készült kávéban nem fogsz csalódni

A kávé szerelmesei tudják, hogy a nagyszerű kávé titka leginkább a minőségi kávébab használatában rejlik. Arról azonban sokan hajlamosak elfeledkezni, hogy az általuk kortyolt presszókávé hiába készül a legminőségibb arabica kávészemekből, ha a hozzá felhasznált víz minősége nem megfelelő. A víz ásványi anyag tartalma, lúgossága és keménysége ugyanis nagyban befolyásolja a végeredmény ízét.

A legtöbben ezért is esküsznek a KávéVerzum karbantartó anyagai és eszközei között is megtalálható vízszűrőkre, amelyek azáltal, hogy kiszűrik a klórt és az egyéb szennyeződéseket a vízből, kellemes ízt adnak a kávénak. A Delonghi eszpresszó kávéfőzőkhöz is ilyet érdemes használni.

Miért nem jó a normál csapvíz?

Nos, kezdjük a magyarázatot a kemény vízzel! Abban az esetben, ha ezzel főzöd a kávédat, akkor a benne lévő nagy mennyiségű ásványi anyag, például a kalcium és magnézium, fennakadnak a kávéőrleményben lévő bizonyos vegyületekben, amely egy igazán erős főzetet eredményez. De mivel a kemény víz nagy mennyiségű bikarbonátot is tartalmaz, amely felelős a kávé keserű jegyeinek a kiemeléséért, ezért a végeredmény egyben kissé keserű lesz.

Arról nem is beszélve, hogy ezek az ásványi anyagok egy idő után elkezdenek felhalmozódni a gép belsejében, ami vízkövesedést okozhat. Ezzel szemben a lágy víz rendkívül gazdag nátriumban, ami segít megszabadulni a gépben felhalmozódó szennyeződésektől. Sajnos azonban a használata a kávéfőzés során rendkívül gyenge extrakciós szintet és tompa ízeket eredményez.

A szűrt víz az abszolút befutó, mivel a fentebb is említett vízszűrők eltávolítják azokat az oldott anyagokat, amelyek negatívan befolyásolják a kávékészítés során lezajló folyamatokat. Így a kávé aromái is sokkal jobban érezhetővé válnak majd.

A vízminőségen kívül érdemes még a megfelelő hőmérsékletre is ügyelned

A szakértők általában 90-95 °C körüli tartományban lévő vízhőmérsékletet szoktak javasolni a kávékészítéshez. Ha ezt túlléped, akkor könnyen előfordulhat, hogy megégeted az őrleményt. Abban az esetben viszont, ha az általad használt víz hőmérséklete nem éri el ezt a tartományt, akkor alul extraktálod a kávédat, ami miatt tompa lesz az íze.

A gép tisztítására sem árt odafigyelned

Akármilyen hiper-szuper automata kávéfőződ is van, ha nem fordítasz elég figyelmet a rendszeres tisztítására, akkor ez is nagyban befolyásolhatja a lefőzött kávé ízét, valamint a berendezés élettartamát. Ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy végezz rendszeres mélytisztítást és vízkőoldást az erre kifejlesztett tabletták segítségével.

Egyéb tanácsok a tökéletes kávé elkészítéséhez

A fentieken túl a lefőzött kávé ízét nagyban befolyásolja az is, hogy a kávébabot milyen módon tárolod. A cél az, hogy megóvd a szemeket az oxidációtól, amelyhez érdemes beszerezned egy vákuumos dobozt vagy visszazárható, speciális simítózáras zacskót.

Előre őrölt kávé helyett inkább szemes kávét válassz! Az őrölt kávé ugyanis a levegővel érintkezve nagyon gyorsan elveszti az aromáját, akár már néhány óra alatt teljesen ellaposodhat.