Falusi Tamás: Tisztelt Orbán Balázs Úr! Ha ezt nem veszi észre, alkalmatlan a feladatára

Vélemény.

Azt írta a derék Orbán Balázs András jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, 2018–2022 között a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes, sőt 2021 óta a miniszterelnök politikai igazgatója (Azta! Ilyen is van neki?), hogy néhány példával segít a svédeknek megérteni, miért szúr ki velük miniszterelnök urunk, a kedves névrokon.

A kiszúrás az összes svéd életének kockáztatását jelenti – egy NATO-tagországot még a pszichopata Putyin sem támad meg csak úgy, azonban olyat, amely nem tagja a katonai szövetségnek, annál inkább –, de mit számít ez a miniszterelnök úrnak? Mi már NATO-tagok vagyunk, és első a magyar érdek, a többi nem érdekes. Érthető?

Rendes dolog Orbán Balázstól, hogy bokros teendői közepette időt szakít kevésbé tájékozott embertársai eligazítására. Példái egyszerre magasröptűek és mélyenszántók. Nézzük az elmúlt két év eseményeit: d –

• 2021. március 3.

Ulf Kristersson (a Mérsékelt Párt akkori vezetője, jelenleg miniszterelnök):

Az EU számára a munka nagy részét továbbra is Magyarország fejlődésének megtörése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása jelenti.

Amikor Orbán Viktor a Néppárt-biciklivel való eltaknyolása után megírta a levelet, amelyben közli, hogy ő így száll le, viszlát, sokan éreztek megkönnyebbülést. Akkor már jó két éve viselt háborút a miniszterelnök, amelynek során magyar plakátokkal hergelt Brüsszel ellen. Azzal serkentette a hazai jónépet a keményen nacionalista kiállásra – azaz hogy tetsszen neki, amit a miniszterelnöke csinál – és bizony, mindezt sikerrel abszolválta.

Az EU többsége ugyan vonakodva, de végül bedühödött, a hazai választók többsége pedig még jobban le lett nyűgözve, mint eddig. Az akkoriban még semmilyen téttel nem bíró, de kockázatosnak mutatott „hősi ellenállás” mindig meghatja a népet. Hogy változott a helyzet –és ma már sajnos kockázat is van –, azt miniszterelnök úr sajnálatos módon nem vette észre, így aztán küzdhet helyette Navracsics Tibor.

Ulf Kristersson az Orbán-levél nyilvánosságra kerülésének napján mondta, amit mondott, és gyakorlatilag azt fejtette ki, hogy szerinte Orbán regnálása az EU-nak is rossz meg Magyarország lakóinak is, tehát a helyzeten az EU-nak célszerű változtatni.

Amit mondott, annak alapján egyértelmű, hogy nem Magyarország, hanem a kormánya ellen beszélt, és akkori beosztásából adódóan nem a hivatalos svéd álláspontot ismertette, hanem a Néppárt egyik tagpártjának véleményét, azaz ebben a szövegben nincs szó sem Svédországról, sem Magyarországról.

Az, hogy ezt a primitív tényt egy akkora potentát, mint Orbán Balázs, nem ismerte fel,

elég rossz fényt vet a képességeire.

• 2021. június 30.

Jessika Roswall (a Mérsékelt Párt akkori uniós szóvivője, jelenleg EU-s ügyekért felelős miniszter):

Most az EU egyértelmű fellépésére van szükség, és arra, hogy az új kondicionalitási mechanizmus leállítsa a Magyarországnak történő kifizetéseket.”

Magyarország kormánya 2021 nyarán megszavazott egy törvényt, amely Európa-szerte nagy felháborodást váltott ki. Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult a keresetével a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homosz*xualitás népszerűsítése, illetve megjelenítésével kapcsolatos tilalmak és korlátozások miatt.

Oka: a magyar kormány az új paragrafust, amely a gyermek 18 éves koráig minden másságot illető teljes tudatlanságát hivatott biztosítani, a pedofíliáról szóló törvénybe rakta azzal az alig titkolt céllal, hogy összemossa a két fogalmat.

Jessika Roswall tehát rögtön a megszavazás után egy törvény ellen tiltakozott, amelyet nem Magyarország hozott, hanem a Fidesz-kormány, és természetesen nem Svédország, hanem a pártja nevében tette ezt. Hogy nem csak ő látja a törvényt minimum kérdésesnek, azt az EB keresete is mutatja. A Roswall-felszólalásban tehát ismét két dolog NEM szerepel: Svédország és Magyarország.

Tisztelt Orbán úr, kedves Balázs, azért tetszik ott lenni, ahol, hogy ezt észrevegye.

Különben alkalmatlan. Kínos egy felismerés, azt hiszem.

• 2022. május 10.

Johan Pehrson (a Liberálisok Párt akkori vezetője, jelenleg foglalkoztatási és integrációs miniszter):

Magyarország idegengyűlölő és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiság elvét, és lemond Ukrajna támogatásáról.

Az eredeti szöveg így szól:

Ungerns främlingsfientliga och nationalistiska regering fortsätter kränka rättsstatens principer och svajar i stödet till Ukraina.

A svajar a svéd szótár szerint azt jelenti, hogy ingadozik, imbolyog, nem pedig, hogy lemond, ennek megfelelően

ideje kirúgni a svéd fordítót a csapatból,

nehogy hazudozáson kapják a tiszteletlen svédek a magyar miniszterelnök politikai igazgatóját, aki tudatlanság okán ezúttal sem vette észre, hogy Pehrson úr NEM a hivatalos svéd álláspontot képviselte és ismertette, hanem a liberálisok 2022. májusi véleményét.

Hogy az Orbán Balázs-féle kioktatásból üvölt a kicsinyesség és a bosszúállás diadala – ráadásul a NATO, azaz a teljes svéd lakosság (!) biztonságát szavatoló ügyben nem NATO-s, hanem EU-s „sérelmekre” alapoz, mégpedig úgy, hogy a magyar kormány (nem Magyarország) svéd magánszemélyek (nem Svédország) által mondottakat sérelmez –, az abszolút minősíthetetlen.

Hiába, no, a mások által mondottak értékeléséhez megfelelő képesség szükségeltetik. És

akinek nincs meg, azt hiába nevezik ki bárminek.

Kakukk, Balázs!

Falusi Tamás

(Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a Nyugati Fény szerkesztőségének álláspontját.)

Valódi Hírek