FRISS: Itt van Navracsics rendkívüli bejelentése az EU-s pénzekről

Újabb részletek derültek ki.

A hírek szerint hamarosan megszülethet a megállapodás a Magyarországnak járó uniós forrásokról. Navracsics Tibor optimista jóslata szerint

egészen biztos„, hogy 2023-ban megérkeznek a források.

A miniszter szerdán ismét tárgyalásokat folytat az EU-s pénzekről Brüsszelben az uniós biztosokkal.

A Mandiner információi szerint a miniszter Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős, Johannes Hahn költségvetésért és igazgatásért felelős, valamint Mariya Gabriel oktatási uniós biztossal fog szerdán tárgyalni a kérdésben.

Bóka János európai ügyekért felelős államtitkár a közelmúltban úgy nyilatkozott: hamarosan megszülethet egy megállapodás, amellyel Magyarország egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy hozzájusson az összesen mintegy 27,8 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forráshoz.

Bóka kijelentéseit Varga Judit igazságügyi miniszter is megerősítette, aki szerint, a 27 vállalás többségét már az uniós intézmények által nem vitatottan teljesítették, és – fogalmazott – „a labda már a Bizottságnál pattog”.

Az uniós forrásokról Navracsics korábban optimistán nyilatkozott az InfoRádiónak.

„Egészen biztos, hogy 2023-ban megérkeznek az uniós források”

– jelentette ki a miniszter, hozzátéve, ő abban is bízik, hogy a források egy részéhez már az év első felében hozzájutunk.

„Törvényszövegről folynak a tárgyalások, ebből adódóan ezek konkrét megoldások, konkrét szövegjavaslatok, ezért is tart tovább. Az Európai Bizottság konkrétan jelezte azt is, hogy mit tart aggályosnak az igazságszolgáltatási rendszer jelenlegi működésében és hatáskörmegosztásában, így a megoldások is konkrétak”

– magyarázta Navracsics Tibor.

Azonban némileg árnyalja a képet, hogy az Index forrásai szerint még hosszú az út odáig, hogy az EU-s pénzek utalása valóban megtörténjen. A központi kérdés az igazságszolgáltatás, azonban felmerülnek olyan problémák is, mint az akadémiai függetlenség vagy a gyermekvédelmi törvény ügye.

(index.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek