Megüzenték Varga Juditéknak Brüsszelből: Most már tényleg kezd betelni a pohár

Ez nem túl biztató.

Mind a magyar kormány, mind az Európai Bizottság beleegyezett abba, hogy az Orbán Viktor kormánya által vállalt március 31-i határidőtől eltekintenek a jogállamisági eljárásról szóló tárgyalásokban – írta uniós forrásokra hivatkozva a Portfolio.

Az eredeti tervek szerint eddig kellett volna a magyar kormánynak társadalmi egyeztetésre bocsátani, majd megszavazni az igazságügyi reformot. A reformot a Bizottság szupermérföldkőként értelmezi, amelyet

a kormánynak mindenképpen teljesítenie kell az uniós pénzek feloldásához.

A Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium reformtervezetét több bírálat is érte az EU részéről, ezért azt jelentősen átalakították. Ezért valószínű, hogy még egy kör társadalmi egyeztetést le kell folytatni Magyarországon a reformról, ami legalább kéthetes periódust jelent a Bizottság értelmezése szerint.

A lap információi szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jövő héten elején tárgyal majd Brüsszelben az Erasmus-ügyről. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Brüsszel nem hagyta jóvá az első magyar ajánlatot, amely a parlamenti képviselőket, minisztereket, államtitkárokat és kormánymegbízottakat zárt volna ki a „modellváltott” egyetemeket és a kutatóintézeteket irányító kuratóriumokból.

Az Európai Bizottság ellenjavaslatában azt kérte:

a közhatalmi státuszú személyeket is zárják ki a kinevezhető személyek köréből.

A Bizottság másik vitapontja, hogy míg az Orbán-kormány hatéves kinevezési időt határozott meg a alapítványi tagoknál, addig Brüsszel négyéves időt szabna a mandátumoknak.

A magyar kormány közlése szerint Brüsszel húzza időt, azonban a lapnak nyilatkozó források azt állították, hogy a Bizottság mindig szkeptikusak a magyar ajánlatok kapcsán,

és fogytán a bizalom.

A legkedvezőbb forgatókönyv szerint április végére, május elejére kerülhet pont a két ügy végére. A Bizottság értékelése pedig június/július környékén várható. Ha pozitív válasz érkezik, akkor a kifizetésekről folyó tárgyalások is elindulhatnak, így az első számlákra szeptember elején-végén megérkezhetnek az utalások.

Az eddigi tárgyalások alapján viszont benne van a pakliban a csúszás kockázata, ráadásul a 27 mérföldkőből 21 reformszintű területből

legalább 17 marad teljesületlen

az igazságügyi reform elfogadása után is.

Ezek alapján a lap forrásai

  • a helyreállítási alap (RRF) ügyében legalább egy évig tartó további vitával számolnak.
  • Főként a korrupciós kockázatok orvoslásánál számítanak heves vitákra, de ezt még el sem kezdték, ahogy a
  • gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban sem folynak érdemi egyeztetések.

(portfolio.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Varga Judit kiverte a balhét, miután kiderült: az EU elfogadhatatlannak tartja az Orbán-kormány döntéseit

 

Valódi Hírek