Fontos adózási határidőt jelentett be a NAV

Az egykori katások által választott átalányadózásban idén negyedévente kell benyújtani a bevallást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint 2023. január 1-től az átalányadózó egyéni vállalkozónak saját személyére vonatkozóan negyedévente, első körben 2023. április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania az adóhatósághoz.

A bevallásban havi bontásban kell feltüntetni a szociális hozzájárulási adó és járulékkötelezettséget.

A bevallás benyújtható az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teljes adattartalommal vagy egyszerűsített formában. Az egyszerűsített bevallás az ONYA-ban 2023. április 1-jétől érhető el. A bevallás benyújtható még az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 2358 jelű adatlapon.

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban (az adott negyedévben): nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét, a munkavégzésének jellege nem változott, és az adott időszakra még nem nyújtott be 2358-as bevallást.

A nyomtatványkitöltő alkalmazás kezdőlapján a negyedév utáni hónap első napjától az „Egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” feliratra kattintva érhető el a bevallási tervezet. A NAV közlése szerint az adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani a NAV-hoz az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

2022-ben az átalányadózó egyéni vállalkozóknak még havonta kellett elkészíteniük a bevallást. Mint arról beszámoltunk, óriási viharokat keltett, hogy a kormány 2022 közepén egészen váratlanul „módosította” a legkedvezőbb kisvállalkozói adót, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), amelyből a legtöbben kiszorultak.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek